Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Λαογραφικό μουσείο Σπάθαρι Αρκαδίας


 Λαογραφικό  μουσείο Σπάθαρι Αρκαδίας


      Το μήνα Αύγουστο του 2009 έγινε πράξη, το από πολλών χρόνων όραμα των Συμπατριωτισσών και Συμπατριωτών μας, η δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στο χωριό μας, σε αίθουσα του καταργημένου λόγω ελλείψεως μαθητών σχολείου. 
    Ένα μουσείο αφιερωμένο στις παλιές γενιές των παππούδων – γιαγιάδων – πατεράδων και μανάδων και στον τόπο που διαβιούσαν. Γιατί είναι εκείνοι, που έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους στο τόπο μας, στο χωριό μας, αγωνιζόμενοι να το κρατήσουν ζωντανό σε δύσκολους και χωρίς ανέσεις καιρούς, χωρίς συγκοινωνία, ηλεκτρικό, γιατρούς κ.ά.   
         Αγρότες και κτηνοτρόφοι οι περισσότεροι. Πότισαν τη γη με τον ιδρώτα τους και τα δάκρυά τους αλλά και την ομόρφυναν με τις χαρές τους, τις γιορτές τους, τα πανηγύρια τους, τους γάμους και τα βαφτίσια τους. Άνθρωποι που πάλεψαν σ’  αυτή την άγονη γη με μοναδικό όνειρο και στόχο, το καλύτερο μέλλον των παιδιών τους. Σ’  αυτούς λοιπόν αφιερώσαμε αυτό το μουσείο. Με τις φωτογραφίες τους, με τα σκεύη του σπιτιού τους και με τα εργαλεία της δουλειάς τους. Για να τα βλέπουν οι νεώτεροι και να συγκρίνουν το σήμερα με το χθες, το σύγχρονο με το παλιό. Να τα δουν και να σκεφτούν, ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι προγονοί τους στάθηκαν στα πόδια τους αλλά και δημιούργησαν και οι μεγαλύτεροι να γυρίσουν τη θύμησή τους σε κείνα τα δύσκολα χρόνια.
           Μετά τις Ευρωεκλογές 2009 άρχισαν οι εργασίες δημιουργίας του καθώς και η διαμόρφωση του προαυλίου χώρου του με στόχο το 15Αύγουστο να γίνουν τα εγκαίνιά του. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πάνος Αναγνωστόπουλος, το Δ.Σ. η επιτροπή που δημιουργήθηκε για την δημιουργία του, αλλά όπως έδειξαν τα πράγματα και πάρα πολλών ανδρών και γυναικών και παιδιών του χωριού μας, έκαναν πραγματικότητα αυτό το στόχο. 
Έτσι το 15Αύγουστο του 2009 να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του.









Δεν υπάρχουν σχόλια: