Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019

176 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερωτή Θεοδώρου Κολοκοτρώνη

176 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερωτή                 Θεοδώρου Κολοκοτρώνη

Αποτέλεσμα εικόνας για θανατος κολοκοτρώνη
Φέτος συμπληρώθηκαν 176 χρόνια από το θάνατο του Ελευθερωτή Αρχιστρατήγου ΘΕΟΔΏΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, που είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων.
Όλοι σχεδόν οι Αρκαδικοί Σύλλογοι πραγματοποιούν εκδηλώσεις και μνημόσυνα  τιμής και μνήμης για τον μεγάλο Αρκάδα.
Αποτέλεσμα εικόνας για θανατος κολοκοτρώνη
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν πέθανε από εχθρικό βόλι σε κάποια απ’ τις τόσες μάχες που έδωσε. Ούτε στην λαιμητόμο όπου τον είχαν καταδικάσει οι δικαστές της κυβερνήσεως του Κωλέττη, ούτε στο υγρό και σκοτεινό κελί του φρουρίου του Ναυπλίου, όπου πέρασε 6 μήνες φυλακισμένος.
Πέθανε στο σπίτι του στην Αθήνα, ανώδυνα, ειρηνικά και ανεπαίσχυντα, όπως εύχεται ή Εκκλησία μας, από εγκεφαλική συμφόρηση.
Πέθανε σε ηλικία 73 ετών, στις 04/02/1843 και “ώρα 11η” πρωινή”.
Όλα τα μαγαζιά και τα εργαστήρια της Αθήνας έκλεισαν και πλήθος κόσμου συνέρεε στο σπίτι του. Οι παλαιοί συναγωνιστές του τον καταφιλούσαν και έκλαιγαν με αναφιλητά. Κηρύχθηκε τριήμερων δημόσιο πένθος. 
ον νεκρό τον έντυσαν με την στολή του Αντιστράτηγου, του έζωσαν τα σπαθί, του φόρεσαν τσαρούχια, τον απίθωσαν στα φέρετρο και έβαλαν κάτω από τα πόδια του μία τουρκική σημαία. Στο ένα του πλάγιο έβαλαν τον ασημένιο του θώρακα, ενώ στο άλλο την περικεφαλαία του και τις σπαλέτες. Στα πόδια του μάλιστα τοποθέτησαν την τούρκικη σημαία. Η πολεμική αυτή εξάρτυση του Κολοκοτρώνη βρίσκεται σήμερα στα Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, όπου και μεταφέρθηκε, ασφαλώς μετά την εκταφή των οστών με σκοπό την ανακομιδή τους εις την Τρίπολη. 

Τα οστά του Κολοκοτρώνη βρίσκονται στην Τρίπολη από τις αρχές του αιώνα. Πριν, βρίσκονταν στην Αθήνα στο Α’ Νεκροταφείο
,Σχετική εικόνα 

αλλά ο Ελευθέριος Βενιζέλος φρόντισε για την μεταφορά τους στην Τρίπολη (κατόπιν αιτήματος των Αρκάδων), συνοδεύοντας μάλιστα ο ίδιος την μεταφορά τους, αποδίδοντας έτσι τιμή στον ελευθερωτή του Γένους μας. 
Αποτέλεσμα εικόνας για μεταφορα οστων  κολοκοτρώνη στη τριπολη Î‘ποτέλεσμα εικόνας για μεταφορα οστων  κολοκοτρώνη στη τριπολη
Το 1971 στην πλατεία του Άρεως στην Τρίπολη στήθηκε ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Και από το 1993 τα οστά ευρίσκονται στην βάση του μνημείου αυτού, σε ειδική κρύπτη. 
Σχετική εικόνα Î£Ï‡ÎµÏ„ική εικόνα

τραγούδι παπά Χρήστος Κυριακόπουλος - Λάμπουν τα χιόνια στα Βουνά 


τιμή και δόξα για το Γέρο του Μοριά

"ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ 1821 & ΘΕΟΔΩΡΟΣ  ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: