Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΠΑΣΧΑ 2013 ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

     

  


       Πάσχα  σημαίνει Άνοιξη, οικογενειακή ατμόσφαιρα, παραδοσιακά έθιμα και το ιδανικότερο μέρος για να τα ζήσουμε όλα αυτά, είναι το χωριό μας.
       Το Πάσχα συμπίπτει με την  Άνοιξη κι αυτό σημαίνει πως τα χωριά μας έχουν ζωγραφιστεί με τα καλύτερα χρώματα. Εκεί όπου οι αυλές και τα δρομάκια γεμίζουν με την χαρακτηριστική τσίκνα από τα σουβλιστά αρνιά, κοκκορέτσια, κοντοσούβλια  και ο ήχος του κλαρίνου που συνοδεύει το παραδοσιακό πασχαλιάτικο γλέντι δένει απόλυτα με το περιβάλλον. Άντε να ψήσεις το αρνί ανάμεσα στο μπετόν της πόλης. Είναι ευκαιρία λοιπόν να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, να γυρίσουμε για λίγο στον τόπο καταγωγής μας. Εκεί που τα πασχαλινά έθιμα γίνονται ιεροτελεστία, οι ψαλμοί  ακούγονται πιο όμορφοι, ο Επιτάφιος στολίζεται  με λουλούδια της περιοχής ( αν κι αυτό έχει σταματήσει) και ακολουθείται από όλο το χωριό και η Ανάσταση με ένα σωρό διαφορετικά φαντασμαγορικά έθιμα που δεν βλέπουμε καν στην πόλη.
           Φέτος με τις υψηλές θερμοκρασίες να ξεπερνούν τις κανονικές για την εποχή ,ο εορτασμός του Πάσχα μας επέβαλε την απόδραση από την Αθήνα και την επίσκεψη στο χωριό μας. Από του Λαζάρου άρχισαν σιγά - σιγά να προσέρχονται οι Συμπατριώτες. Τη Μεγάλη Παρασκευή  όμως, άρχισαν οι μεγάλες αφίξεις, κόντρα στη κρίση, λιγότεροι όμως  σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
      Τα λουλούδια για τον επιτάφιο προσέφεραν οι οικογένειες, του Θεόδωρου Κολιού, του Ευάγγελου Ιωαν. Βεργέτη και της Φρόσως Κωσταρά - Ξηρομερίτη. Τον Επιτάφιο στόλισαν: η Δήμητρα Κουτσιουμάρη – Κολιού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας Πάνος Αναγνωστόπουλος, η Ελένη Χρ. Σκούρτη και η Νικολιά Βεργέτη – Μουσταφέρη και άλλες γυναίκες.Η περιφορά του επιταφίου πραγματοποιήθηκε στην καθιερωμένη διαδρομή, εκκλησία - πλατεία - νεκροταφείο και επιστροφή στην εκκλησία. 
        Κατά την τελετή της Ανάστασης στον έξωθεν χώρο της εκκλησίας τα Βεγγαλικά  φώτισαν τον Ουρανό με πολύχρωμες λάμψεις δημιουργώντας ένα υπέροχο θέαμα καθώς ο παπά Γιάννης και οι ψάλτες μας, έψαλλαν το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Μετά όλοι έτρεξαν για να γευτούν την πατροπαράδοτη Μαγειρίτσα και να τσουγκρίσουν τα κόκκινα αυγά. Ανήμερα το Πάσχα από τα χαράματα,  άρχισαν οι σούβλες να γυρίζουν με αρνιά και κοκκορέτσια. Με το πρώτο φως της ημέρας όμως, άρχισε να χτυπά η καμπάνα του Αη Δημήτρη λυπητερά.  Από σπίτι σε σπίτι μαθεύτηκε πως στην Αθήνα πέθανε ο μπάρμπα Κώστας Παπαθεοδώρου ( Τζοροβίλας ). Χωρίς καμία συνεννόηση, όλο το χωριό σίγησε και οι μουσικές σταμάτησαν.
Ανήμερα το Πάσχα η ταβέρνα του χωριού μας «οι Καμάρες» είχε ζωντανή ορχήστρα με λαϊκή και δημοτική μουσική όπου μεταξύ των άλλων βρέθηκαν για να γλεντήσουν αρκετοί από τα γύρω χωριά.
Τη Δευτέρα, εορτή του Αγίου Γεωργίου, η θεία λειτουργία τελέστηκε στο όμορφο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και μετά το πέρας επιστρέψαμε στο χωριό για να παρεβρεθούμε στη νεκρώσιμη ακολουθία του μπάρμπα Κώστα.
      Στο χωριό μας βρέθηκε προερχόμενη από τη Κομοτηνή και η οικογένεια του Συμπατριώτη μας βιομηχάνου Δημητρίου Πέτσα.  
      Το Δ.Σ. ευχαριστεί όσους βρέθηκαν στο χωριό για να γιορτάσουν τις Άγιες μέρες με τους συγγενείς - φίλους και Συμπατριώτες. 
       Ευχόμεθα σε όλους και όλες Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη  και του χρόνου να είμαστε καλά ώστε  να βρεθούμε και πάλι στο χωριό μας, ακόμα κι αυτοί που φέτος δεν μπόρεσαν.

Φωτογραφίες από την Μεγάλη Παρασκευή








Δεν υπάρχουν σχόλια: