Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ : ΒΟΤΑΝΑ & ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ


Το καλύτερο είναι όταν τα κόβετε να φροντίζετε να τα αποξηράνετε γρήγορα στη σκιά ή σε κάποιο ζεστό δωμάτιο. Ο τρόπος που μπορείτε να τα αποξεράνετε είναι όταν τα απλώνετε πάνω σε ύφασμα ή σε ένα λευκό χαρτί. Αποφύγετε να πλύνετε τα βότανα πριν τα αποξηράνετε.Οι τρόποι που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε είναι αρκετοί. Ο πιο διαδεδομένος είναι το αφέψημα
. 

Ο τρόπος που μπορούμε να φτιάξουμε την αλοιφή είναι ο εξής: 
   Ζεσταίνουμε 500γρ. ζωικού λίπους. Ψιλοκόβουμε 4 χούφτες βότανα. Προσθέτουμε τα βότανα στο λίπος και τα ανακατεύουμε αφήνοντας τα να τσιγαριστούν λίγο ακόμα. Δεν τα κρατάμε πολύ ώρα και όταν τα τραβήξουμε από την φωτιά τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Την επόμενη ημέρα την ζεσταίνουμε ελαφρά και την φιλτράρουμε  με ένα ύφασμα. Βάλτε την αλοιφή όσο είναι ζεστή σε γυάλινα ή πήλινα μπολάκια.
  Για να φτιάξουμε ένα λάδι από βότανα γεμίζουμε ένα μπουκάλι με άνθη και βότανα (χωρίς  να τα στριμώχνουμε), βάζουμε ελαιόλαδο που παραλαμβάνετε από την έκθλιψη της ελιάς μέχρι να πάει δύο δάχτυλα παραπάνω από τα βότανα. Το αφήνουμε στον ήλιο ή στην ζέστη για 14 ημέρες.


ΑΓΓΕΛΙΚΗ 

Στην παραδοσιακή θεραπευτική θεωρείται ότι συντελεί στην κάθαρση του αίματος. Είναι τονωτικό, δυναμωτικό, βοηθά στην πέψη, είναι αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό, .Καταπλάσματα και εντριβές   βοηθούν σε ρευματισμούς αρθρίτιδες και παθήσεις του δέρματος. Επίσης μπορεί να θεραπεύσει την ανορεξία, το έλκος στομάχου.
  
BAΛΣAMO

Το Βάλσαμο είναι επουλωτικό πληγών κυρίως με καταπλάσματα από λάδι που έχει παρασκευαστεί βάζοντας για αρκετό καιρό μέσα σε αυτό κυρίως τα άνθη του φυτού. Επίσης καταπλάσματα με κοπανισμένα φύλλα θεραπεύουν μώλωπες, τσιμπήματα, εγκαύματα. Σαν αφέψημα είναι βάλσαμο για το πεπτικό, για το στομάχι, το ήπαρ και όλες τις παθήσεις που συσχετίζονται. Αλλά και βάλσαμο για την ψυχή, θεωρείται ότι βοηθά στην θεραπεία της κατάθλιψης. 

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Όχι μόνο για το φαγητό ή τον αγιασμό, αλλά και εξαίρετο θεραπευτικό βότανο.  Έλεγαν οι παλιοί ότι καθαρίζει το κεφάλι, χρησιμοποιείται κατά του πονοκεφάλου, της ζαλάδας, νευρικής ημικρανίας. Βοηθά μαζί με το δεντρολίβανο τη μνήμη και τη συγκέντρωση.  Με κρασί φτιάχνουμε κάτι χωνευτικό. Τονωτικό, διουρητικό, αντισηπτικό, αποχρεμπτικό. Χρησιμοποιείται κατά της δυσκοιλιότητας μαζί με λάδι στη σαλάτα. 

ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ

Το λικέρ από σπόρους γλυκάνισου σε οινόπνευμα βοηθά στην πέψη σε επώδυνη δυσπεψία. Είναι καλό αποχρεμπτικό, κατάλληλο για το στομάχι, αντισπασμωδικό, διουρητικό. 

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Είναι ένα από τα πιο ευλογημένα βότανα με σημαντική παρουσία ως φυτό, ως αιθέριο έλαιο. Λέγεται ότι καθαρίζει το αίμα, αλλά και ότι προκαλεί διαύγεια πνεύματος. Βοηθά τη μνήμη και τη συγκέντρωση και δρα σαν τονωτικό.  Κρατάει ξύπνιο το νου χωρίς να τον κουράζει . Είναι πολύ ευεργετικό για τα μαλλιά και το δέρμα.   Τα βλαστάρια  σε κρασί φτιάχνουν ένα καλό τονωτικό της καρδιάς, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Δρα κατά της χρόνιας χολοκυστίτιδας και ηπατίτιδας. Βοηθά στην επούλωση των πληγών, σε ρευματικούς πόνους  αλλά και οιδήματα.

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ


Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου παράγεται από τα φύλλα του και έχει έντονο άρωμα και πικρή γεύση. Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά λειτουργεί ως ισχυρό αποσμητικό, καθώς απομακρύνει τις μυρωδιές. Το ευκαλυπτέλαιο περιέχει κατά 70% κινεόλη και είναι επίσης γνωστό για τις απολυμαντικές, εντομοκτόνες και επουλωτικές ιδιότητές του.

ΘΥΜΑΡΙ

 Είναι ένα από τα βασικά αντιβιοτικά είτε σαν μορφή βοτάνου είτε σαν αιθέριο έλαιο.  Βοηθάει στη διάρροια, στη δυσεντερία, δρα ως αντιπυρετικό. Το έγχυμα του μπορεί να θεραπεύσει την ψώρα και άλλες δερματοπάθειες. Στο αναπνευστικό βοηθά στη θεραπεία του κρυολογήματος,  άσθματος, της χρόνιας βρογχίτιδας. 

ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ

Οι σπόροι του είτε ως αφέψημα είτε ως έγχυμα βοηθούν πολύ σε πεπτικές διαταραχές. Χορηγείται κατά της δυσπεψίας, για το στομάχι και είναι  κατά των παθήσεων του εντέρου.  Ο χυμός του θεωρείται ότι προκαλεί έντονη μέθη.

ΚΡΙΘΆΡΙ 

Οι δροσιστικές ιδιότητες του κριθαριού είναι αρκετά γνωστές. Άλλωστε, εξαιτίας τους έχει καθιερωθεί η μπίρα ως ένα καλοκαιρινό δροσιστικό ποτό. Το κριθάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1 και Ε, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν στην ιατρική για τη θεραπεία του ερεθισμένου πεπτικού συστήματος.
Αδυνατιστικά – κατά της κυτταρίτιδας

ΛΕΒΑΝΤΑ

Η λεβάντα από παλιά θεωρούνταν ότι βοηθά στην αϋπνία, ότι φέρνει ωραία όνειρα και γλυκό ύπνο. Ως αφέψημα, τονώνει το νευρικό σύστημα. Είναι αντισπασμωδικό, αντιβηχικό, κατά του άσθματος, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας. Είναι διουρητικό, μειώνει τον πονόδοντο, θεραπεύει την ουλίτιδα. Δρα επίσης ως ηρεμιστικό και βοηθά στον πόνο του στομάχου που οφείλεται σε νευρικότητα και άγχος.

ΛΟΥΊΖΑ 

Ρυθμίζει την όρεξη και τη διούρηση. Είναι ιδανική επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών, ενώ βοηθά και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Για τα νοσήματα του στομάχου και του πεπτικού συστήματος το αφέψημά της είναι ευεργετικό και βοηθάει, όταν υποφέρουμε από
δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες και κολικούς του στομάχου και των εντέρων. Είναι αποτελεσματικό τονωτικό, αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντικό. Ετοιμάστε έγχυμα με 1 φλιτζάνι νερό και 3 κουταλάκια λουίζα και πίνετε καθημερινά.

ΜΟΛΌΧΑ 

Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, αν κάποιος τρίψει το δέρμα του με φύλλα μολόχας, θα ανακουφιστεί από τσιμπήματα, δαγκώματα και κνησμούς. Το φυτό χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο από το 700 π.Χ., ενώ οι αρχαίοι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι το περιελάμβαναν στις τροφές τους. Οι αρχαίοι Ελληνες παρατήρησαν πρώτοι την ιαματική δράση της μολόχας.

ΡΙΓΑΝΗ

  Είναι καλό τονωτικό, αποχρεμπτικό,  αντισπασμωδικό,εφιδρωτικό, μειώνει τον πονόδοντο. Ακόμα έχει σημαντικές επουλωτικές ιδιότητες. Βοηθά σε ρευματισμούς, στη θεραπεία του άσθματος. Στεγνό κατάπλασμα με ζεσταμένα και κοπανισμένα φρέσκα φύλλα βοηθά σε ψύξεις και στραβολαίμιασμα.

ΠΙΚΡΑΛΙΔΑ

 Είναι ένα καλό καθαριστικό του αίματος, διουρητικό, υπακτικό, τονωτικό. Είναι καλό για  το βήχα, για δερματικές παθήσεις, αλλά επιδρά σημαντικά στη μείωση της χοληστερόλης. Θεραπεύει τις παθήσεις του ήπατος, τη διόγκωση ήπατος και της σπλήνας. Θεραπεύει το διαβήτη και δρα κατά της παχυσαρκίας. Δρα κατά της κόπωσης. Το λαμβάνουμε σαν αφέψημα, σαν βάμμα ή στη σαλάτα…





ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

 Δρα κατά του κρυολογήματος, του ρευματικού πυρετού. Δρα κατά της νευρασθένειας. Είναι επίσης ένα ακόμα φυσικό αντιβιοτικό, απολυμαντικό, αποχρεμπτικό και βοηθά την πέψη. Είναι πολύ καλό για στοματικές πλύσεις και γαργάρες. Τονώνει τη μνήμη.  Κάνει καλό στο δέρμα με ατμόλουτρα. Το αφέψημά του θεραπεύει, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, σταφυλίτιδα κλπ. 

ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Το χαμομήλι φημίζεται για τις καταπραϋντικές, κατευναστικές του ιδιότητες στο πεπτικό, στο δέρμα, στη νοητική και ψυχική ηρεμία. Είναι ένα  ήπιο αλλά πολύ δραστικό αντιφλεγμονώδες. Βοηθά στη θεραπεία των ρευματισμών, του κρυολογήματος, του πυρετού και μειώνει τους κολικούς του εντέρου. Ενδείκνυται ακόμα για εξωτερικούς στο δέρμα ή εσωτερικούς ερεθισμούς στους βλεννογόνους, και άρα αντίστοιχες λοσιόν, καταπλάσματα, και στοματικές ή κολπικές πλύσεις. Οι κομπρέσες χαμομηλιού  σε γάζα, ξεκουράζουν και θεραπεύουν τα ερεθισμένα κόκκινα μάτια. 
Χαρίζει στα μαλλιά λαμπερό ξανθό χρώμα και φωτίζει τις φυσικές ανταύγειες, όταν μετά το λούσιμο τα ξεπλένουμε με χαμομήλι. 




Ασθένειες και θεραπευτικά βότανα.


Άγχος: Βερίκοκο, βρώμη, παντζάρι, λάχανο, μαρούλι, μαντζουράνα, ρίγανη, ροδάκινο, μαϊντανός, σόγια.

Αιμορροΐδες: Παντζάρι, κάστανο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, πεπόνι, πατάτα, πράσο, φασκόμηλο, ταραξάκο, γιαούρτι.

Ακμή: Καρότο, λάχανο, μαρούλι, μαγιά μπίρας, τομάτα, γογγύλι, ταραξάκο, γιαούρτι.

Αμυγδαλίτιδα: Σκόρδο, λάχανο, καρότο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, μέλι, πρόπολη, γογγύλι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, θυμάρι, γιαούρτι.

Αναιμία: Σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, παντζάρι, καρότο, κάστανο, λάχανο, ραδίκι, νεροκάρδαμο, φύτρα, σιτάρι, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, καρύδι, ελιά, πρόπολη, πράσο, μαϊντανός, δαμάσκηνο, σπανάκι, ταραξάκο, σταφύλι.

Αρθρίτιδα και Αρθροπάθεια: Σκόρδο, σπαράγγι, αγκινάρα, λάχανο, αγγούρι, ραδίκι, κρεμμύδι, κεράσι, φράουλα, λεμόνι, μήλο, τομάτα, γκρέιπ φρουτ, πράσο, μαυροράπανο, ραπάνι, σταφύλι.

Αρτηριακή υπέρταση: Σκόρδο, φράουλα, λεμόνι, μαντζουράνα, μήλο, ελιά, ρύζι, σίκαλη, σόγια, σταφύλι.

Αϋπνία: Βερίκοκο, βρώμη, βασιλικός, λάχανο, μαρούλι, μαντζουράνα, μήλο, ρίγανη, ροδάκινο, κολοκύθα

Βήχας: Σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, σύκο, μαρούλι, αμύγδαλο, μέλι, ρίγανη, κουκουνάρι, πρόπολη, μαυροράπανο, γογγύλι, φασκόμηλο, σέλινο, θυμάρι.

Βρογχίτιδα: Σκόρδο, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, σύκο, φύτρα, μαρούλι, μήλο, μέντα, μέλι, ρίγανη, κριθάρι, κουκουνάρι, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, θυμάρι.

Γαστρίτιδα: Καρότο, λάχανο, μάραθο (φινόκιο), σύκο, μαρούλι, λεμόνι, πιπεριά, μέλι, πατάτα, φασκόμηλο, γιαούρτι, κολοκύθι.

Γρίπη: Σκόρδο, πορτοκάλι, κανέλλα, λάχανο, κρεμμύδι, φύτρα, λεμόνι, μέντα, μέλι, κουκουνάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, γιαούρτι.

Δερματίτιδα: Πορτοκάλι, σπαράγγι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, αγγούρι, νεροκάρδαμο, φράουλα, μαγιά μπίρας, λεμόνι, αμύγδαλο, καρύδι, ελιά, πρόπολη, μαυροραπανο, ρύζι, φασκόμηλο, ταραξάκο, σταφύλι, γιαούρτι.

Διαβήτης: Πικραμύγδαλα (1-3 τεμάχια την ημέρα), σπαράγγι, βρώμη, αγκινάρα, λάχανο, ρεβίθι, ραδίκι, νεροκάρδαμο, φασόλι, κέδρος, μαγιά μπίρας, μήλο, φουντούκι, ελιά, ρύζι, φασκόμηλο.

Διάρροια: Σκόρδο, βερίκοκο, κανέλλα, καρότο, κάστανο, λάχανο, γαρύφαλλο, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, μέντα, μοσχοκάρυδο, πρόπολη, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, γιαούρτι.

Δυσκοιλιότητα: Βερίκοκο, πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, κρεμμύδι, σύκο, φράουλα, σιτάρι, μαρούλι, μαγιά μπίρας, αμύγδαλο, μήλο, μελιτζάνα, πεπόνι, ελιά, πατάτα, ροδάκινο, πρόπολη, τομάτα, πράσο, δαμάσκηνο, ρύζι, σίκαλη, ταραξάκο, σταφύλι, γιαούρτι, κολοκύθα, κολοκυθάκι.

Δυσπεψία: Σκόρδο, δάφνη, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, κανέλλα, γαρύφαλλο, ραδίκι, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), κέδρος, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μελιτζάνα, μέντα, μοσχοκάρυδο, κόκκινη πιπεριά, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, σέλινο, ταραξάκο, θυμάρι, γιαούρτι, κολοκύθα.

Έλκος στομάχου: Καρότο, λάχανο, λεμόνι, μήλο, πατάτα, μυζήθρα, φασκόμηλο, γιαούρτι.

Ιγμορίτιδα: Σκόρδο, λάχανο, λεμόνι, μέντα, πρόπολη, κουκουνάρι, θυμάρι, γιαούρτι.

Κολίτιδα: Σκόρδο, βασιλικός, κανέλλα, καρότο, αγκινάρα, λάχανο, ραδίκι, κρεμμύδι, μαγιά μπίρας, μήλο, μέντα, μέλι, κριθάρι, τομάτα, ρύζι, δεντρολίβανο, ταραξάκο, θυμάρι,

Λαρυγγίτιδα: Σκόρδο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, μέλι, φασκόμηλο, σέλινο (σέλερι).

Οίδημα: Σκόρδο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, μαϊντανός, γογγύλι, σταφύλι.

Ουλίτιδα: Πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, σέλινο (σέλερι).

Παχυσαρκία: Κεράσι, κρεμμύδι, φράουλα, μαρούλι, λεμόνι, μήλο, πατάτα, γκρέιπ φρουτ, πράσο, μαϊντανός, γογγύλι, ρύζι, σέλινο (σέλερι), ταραξάκο.

Πέτρες ουροδόχου κύστης (ουρολιθίαση): Σκόρδο, βρώμη, καρότο, λάχανο, κεράσι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), φράουλα, λεμόνι, μήλο, πράσο, μαϊντανός, μαυροράπανο, γογγύλι, ραπάνι, σέλινο, ταραξάκο.

Πέτρες χολής( χολολιθίαση): Αγκινάρα, καρότο, κεράσι, κρεμμύδι, φράουλα, λεμόνι, μήλο, μελιτζάνα, καρύδι, ελιά, μαυροράπανο, ραπάνι, δεντρολίβανο, ταραξάκο, σταφύλι.

Πονοκέφαλος και ημικρανία: Βασιλικός, λάχανο, κεράσι, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μαντζουράνα, μήλο, μέντα, μαυροράπανο, δεντρολίβανο.

Πυρετός: Σκόρδο, πορτοκάλι, κανέλλα, καρότο, λάχανο, αγγούρι, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, φύτρα, λεμόνι, μέντα, μήλο, μέλι, κριθάρι, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, θυμάρι, σταφύλι.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΚΆΝΕΤΕ ΓΙΑ:

Τα πρησμένα μάτια ηρεμούν με κατάπλασμα ωμής πατάτας, σε γάζα.

Τα κόκκινα μάτια με κατάπλασμα από χαμομήλι.

Τα μάτια με μαύρους κύκλους με αγγούρι φρεσκοκομμένο σε φέτα ή κατάπλασμα και δροσερό.

Για την κόπωση: το φασκόμηλο για την νοητική και ψυχική, το θυμάρι για νοητική κυρίως κόπωση, το βάλσαμο για ψυχική κυρίως κόπωση, το κάρδαμο και το σπανάκι για σωματική και ενεργειακή κόπωση. Αν δεν είστε σίγουροι για το αίτιο ή είναι γενικευμένη η κόπωση, κάντε συνδυασμούς που σας ταιριάζουν σαν γεύσεις και αρώματα, θα βρείτε το καταλληλότερο για εσάς.

Κατάθλιψη: Στα πρώτα σύννεφα δοκιμάστε φασκόμηλο, βάλσαμο, μελισσόχορτο και μιλήστε με τον γιατρό σας, υπάρχουν φυσικές λύσεις πριν καταφύγετε στα αντικαταθλιπτικά.

Εγκαύματα: Υπάρχουν διάφορες παραδοσιακές συνταγές οι πιο ακίνδυνες κατάπλασμα από πατάτα ωμή τριμμένη, ή κατάπλασμα από κοπανισμένο λάχανο. 

Τα οιδήματα των κάτω άκρων αντιμετωπίζονται με καταπλάσματα από λάχανο, λιωμένα βραστά φύλλα τυλιγμένα σε γάζες. 

Δυσκοιλιότητα τέλος με ξερά δαμάσκηνα μουλιασμένα σε νερό μια νύχτα, το πρωί πίνετε το χυμό και τρώτε τα δαμάσκηνα. Άλλος απλός τρόπος, ζεστό νερό με μέλι κάθε πρωί. Σε ζόρικες καταστάσεις τα φύλλα Αιγύπτου, αλλά πολλή προσοχή και όχι τακτικά γιατί αδρανοποιείται η λειτουργία του εντέρου. 
Διάρροια. Ρίγανη πρώτα από όλα.

Ακμή. Ανάλογα με τη βαρύτητα μπορεί να βοηθήσει λοσιόν από χυμό τομάτας το βράδυ και λίγο χυμό λεμονιού σε βαμβακερό ύφασμα ή γάζα το πρωί, ή με αφέψημα λεβάντας ή χαμομηλιού, ξεπλένετε το πρόσωπό σας πρωί και βράδυ. Σε μεμονωμένα σπυράκια, τοπικά μόνο λεμόνι.

Δυσμηνόρροια. Βρείτε τι σας ταιριάζει καλύτερα. Αφέψημα από δεντρολίβανο, φασκόμηλο, ή μαντζουράνα, που συνήθως έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Εμμηνόπαυση. Προτιμήστε το φασκόμηλο
Σε αραιομηνόρροια ή σε καθυστέρηση δοκιμάστε την Αρτεμισία, αλλά μπορεί να βοηθήσει και το φασκόμηλο γιατί ρυθμίζει τις γυναικείες ορμόνες.

Κρυολογήματα, Αμυγδαλίτιδα, Λαρυγγίτιδα, Φαρυγγίτιδα κλπ ό,τι έχουμε ήδη αναφέρει, εισπνοές ευκαλύπτου, γαργάρες με χυμό λεμονιού και αλατόνερο και τα κατάλληλα αφεψήματα πχ θυμάρι, φασκόμηλο κλπ Η μαντζουράνα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εντριβή με οινόπνευμα ή πετρέλαιο το βράδυ πριν τον ύπνο.

Στη βραχνάδα γαργάρες με αλατόνερο ή γαργάρες με φασκόμηλο και ξίδι αραιωμένο στο αφέψημα.

Ωτίτιδα. Σε βαμβάκι ελαιόλαδο ή χυμός δεντρολίβανου ή χυμός μαντζουράνας.

Αναιμία. Στη σαλάτα εκτός από το σπανάκι...μαιντανός και ως φρέσκος χυμός από τα φύλλα,φρέσκη πικραλίδα (ταραξάκο), αφέψημα από ρίζα αγγελικής.

Αιμορροϊδες. Υπάρχουν διάφορες συνταγές με λάχανο, μελιντζάνα, κ.α. αλλά δοκιμάστε σκόνη από τριμμένες φλούδες σκόρδου, είναι η πιο αποτελεσματική συνταγή. 

Για την ουρική αρθρίτιδα τσουκνίδα και ταραξάκο σε αφέψημα.

Χοληστερίνη τέλος με ταραξάκο ή πικραλίδα.

Διαταραχές του ήπατος θα βρείτε λύσεις στα βότανα που αναφέραμε παραπάνω, αλλά βοηθά και η αγκινάρα έστω και στη διατροφή.

Γαστρίτιδα και αυξημένη οξύτητα του στομάχου, αγνό ελαιόλαδο. Για το έλκος μαστίχα Χίου. Διαβάστε και τα βότανα που αναφέρονται στην αρχή.

Τονωτικά μαλλιών για την τριχόπτωση : δεντρολίβανο, τίλιο, εκουιζέτο, φασκόμηλο, αχιλλαία, δάφνη, μάλαθρο, τσουκνίδα, χαμομήλι κ.α 

Επουλωτικά πληγών ως κατάπλασμα: κυρίως ρίγανη, βάλσαμο, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, δίκταμο. 

Διαστρέματα, τραυματισμοί, οιδήματα το δραστικότερο είναι κατάπλασμα από κοπανισμένο κρεμμύδι, επίσης είναι πολύ δραστικό και σε οιδήματα από τσιμπήματα εντόμων.

Εσπρέσο στον πόλεμο κατά της ημικρανίας
Οι πάσχοντες γνωρίζουν καλά τι επώδυνη διαδικασία είναι η ημικρανία. Ξέρουν, επίσης, ότι υπάρχει ένα διάστημα 10-12 ωρών με συμπτώματα που, αν δεν τα προσέξουν θα έρθει η ημικρανία να τα ισοπεδώσει όλα. Η λύση που προτείνεται γι’ αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι ένα δυνατό εσπρεσάκι μαζί με μπόλικο νερό και στη συνέχεια 20 λεπτά γυμναστικής. Ο οργανισμός ρυθμίζει έτσι καλύτερα την ποσότητα αίματος που πηγαίνει στον εγκέφαλο και αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

Ξύδι για τα κοψίματα
Να αποφύγεις να κοπείς είναι πρακτικά αδύνατο. Όλο και κάτι θα κάνεις, με κάτι πιο περίεργο θα καταπιαστείς και μπορεί να τρέξει και λίγο αίμα. Μην ανησυχήσεις γιατί χρησιμοποιώντας ξύδι, θα ξεπεραστεί το κόψιμο γρήγορα και ανώδυνα. Οι αντισηπτική δράση του, βοηθά τον οργανισμό να επουλώνει πιο γρήγορα τις πληγές, να αποφύγει μολύνσεις και να απαλύνει τον πόνο σε μεγάλο βαθμό και σύντομα.

Παγωμένο νερό στα χέρια για να σταματήσει ο ιδρώτας
Ειδικά το καλοκαίρι, ο ιδρώτας σε φέρνει αρκετές φορές σε δύσκολη θέση. Για να αντιληφθεί ο οργανισμός σου ότι έπαψες να κυκλοφορείς στη ζέστη, ή ότι σταμάτησες να τρέχεις, χρειάζεται πάνω από μισή ώρα. Όλο αυτό το διάστημα, εσύ θα συνεχίζεις να ιδρώνεις και να νιώθεις άβολα…
Η λύση είναι να βουτήξεις τα χέρια σου στο παγωμένο νερό. Αμέσως, ο οργανισμός χαμηλώνει θερμοκρασία και σταματάς να ιδρώνεις. Έτσι, με ταχύτητα 10 φορές μεγαλύτερη, θα ηρεμήσει γρηγορότερα ο οργανισμός σου, θα πάψει να στέλνει η καρδιά μεγάλες ποσότητες αίματος στα άκρα και εσύ θα νιώθεις πολύ καλύτερα.

Γάλα για την καούρα
Για τα ανθρακούχα αναψυκτικά, όπως η σόδα, είναι γνωστό. Για το γάλα όμως, όχι. Ένα ποτήρι γάλα την ημέρα θα βοηθήσει ώστε να οι εκκρίσεις του στομάχου να μην προκαλούν καούρες, ενώ και η πέψη θα ολοκληρωθεί γρηγορότερα και χωρίς προβλήματα. Αρκεί βέβαια να μην έχεις δυσανεξία στη λακτόζη.

Πράσινο τσάι για ευχάριστη αναπνοή
Προβλήματα δυσάρεστης αναπνοής κατά καιρούς αντιμετωπίζουν όλοι. Το τσιγάρο, η κακή διατροφή και λόγω καλοκαιριού, οι κραιπάλες, τα ξενύχτια και το αλκοόλ, αποτελούν λόγους που το επόμενο πρωί η αναπνοή σου είναι χάλια. Οι Βρετανοί του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, που επίσης όταν πίνουν ξεχνούν να σταματήσουν, φαίνεται πως βγήκαν τη λύση στο πράσινο τσάι!
Μία από τις βασικές ιδιότητές του είναι να εξολοθρεύει τα βακτήρια που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Βέβαια, από μόνο του δεν κάνει και θαύματα. Αν περιόριζες και εσύ λιγάκι τις εξαλλοσύνες, θα βοηθούσε…

Η ΦΥΣΗ  ΣΕ ΤΙ ΒΟΗΘΑΕΙ:
Αβοκάντο
Καταπολεμά τον διαβήτη. Μειώνει τη χοληστερίνη. Αποτρέπει τα εμφράγματα. Ρυθμίζει τη πίεση. Απαλύνει το δέρμα.

Αγκινάρα
Βοηθά στη πέψη. Μειώνει τη χοληστερίνη.Προστατεύει τη καρδιά μας. Σταθεροποιεί το ζάχαρο. Προστατεύει από ηπατίτιδες.

Ανανάς
Δυναμώνει τα οστά. Απαλύνει το κρύωμα. Βοηθά τη πέψη. Εξαφανίζει οζίδια. Σταματά τη διάρροια.

Βερύκοκο
Καταπολεμά τον καρκίνο. Ρυθμίζει τη πίεση. Προστατεύει την όραση. Προστατεύει από Alzheimer. Επιβραδύνει τη γήρανση.

Βρώμη
Μειώνει τη χοληστερίνη. Καταπολεμά τον καρκίνο. Καταπολεμά τον διαβήτη. Θεραπεύει την δυσκοιλιότητα. Απαλύνει το δέρμα.

Γιαούρτι
Προστατεύει από έλκη. Δυναμώνει τα οστά. Μειώνει τη χοληστερίνη. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθά τη πέψη.

Γκρέιπφρουτ
Προστατεύει από τα εμφράγματα. Βοηθά στην απώλεια βάρους. Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών. Καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη. Μειώνει τη χοληστερίνη.

Γλυκοπατάτα
Προστατεύει την όραση. Φτιάχνει τη διάθεση. Καταπολεμά τον καρκίνο. Δυναμώνει τα οστά.

Δαμάσκηνο
Επιβραδύνει τη γήρανση. Θεραπεύει την δυσκοιλιότητα. Ενισχύει τη μνήμη. Μειώνει τη χοληστερίνη. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις.

Ελαιόλαδο
Προστατεύει την καρδιά μας. Βοηθά στην απώλεια βάρου.ς Καταπολεμά τον καρκίνο. Καταπολεμά τον διαβήτη. Απαλύνει το δέρμα.

Καρότα
Προστατεύουν την όραση. Προστατεύουν τη καρδιά μας. Αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Καταπολεμούν τον καρκίνο. Βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Καρπούζι
Προστατεύει τον προστάτη. Βοηθά στην απώλεια βάρους. Μειώνει τη χοληστερίνη. Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών. Ρυθμίζει τη πίεση.

Καρύδι
Μειώνουν τη χοληστερίνη. Καταπολεμούν τον καρκίνο. Ενισχύουν τη μνήμη. Φτιάχνουν τη διάθεση. .Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις.

Κάστανο
Βοηθούν στην απώλεια βάρους. Προστατεύουν τη καρδιά μας. Μειώνουν τη χοληστερίνη. Καταπολεμούν τον καρκίνο. Ρυθμίζουν τη πίεση.

Κεράσι
Προστατεύουν τη καρδιά μας. Καταπολεμούν τον καρκίνο. Θεραπεύουν την αϋπνία. Επιβραδύνουν τη γήρανση. Προστατεύουν από την νόσο Αlzheimer.

Κουνουπίδι
Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού. Δυναμώνει τα οστά. Εξαφανίζει τις μελανιές. Προφυλάσσει από καρδιακές παθήσεις.

Κρεμμύδι
Μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος. Καταπολεμούν τον καρκίνο. Σκοτώνουν τα βακτηρίδια. Μειώνουν τη χοληστερίνη. Καταπολεμούν τους μύκητες.

Λάιμ
Καταπολεμούν τον καρκίνο Προστατεύουν την καρδιά μας Ρυθμίζει τη πίεση Απαλύνει το δέρμα Θεραπεύει το σκορβούτο

Λάχανο
Καταπολεμά τον καρκίνο. Αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Βοηθά στην απώλεια βάρους. Προστατεύει τη καρδιά μας. Βοηθά στις αιμορροΐδες.

Λεμόνι
Καταπολεμούν τον καρκίνο. Προστατεύουν την καρδιά μας. Ρυθμίζουν τη πίεση. Απαλύνουν το δέρμα. Θεραπεύουν το σκορβούτο.

Λιναρόσπορος
Βοηθούν τη πέψη. Καταπολεμούν τον διαβήτη. Προστατεύουν την καρδιά μας. Βελτιώνουν την πνευματική μας υγεία. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Μάνγκο
Καταπολεμά τον καρκίνο. Ενισχύει τη μνήμη. Ρυθμίζει τον θυρεοειδή. Βοηθά τη πέψη. Προστατεύει από την Νόσο του Alzheimer.

Μανιτάρι
Ρυθμίζουν τη πίεση. Μειώνουν τη χοληστερίνη. Σκοτώνουν τα βακτηρίδια. Καταπολεμούν τον καρκίνο. Δυναμώνουν τα οστά

Μέλι
Επουλώνει πληγές. Βοηθά τη πέψη. Προστατεύει από έλκη. Αυξάνει την ενέργεια. Καταπολεμά τις αλλεργίες.

Μήλα
Προστατεύουν τη καρδιά. Αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Σταματούν τη διάρροια. Καταπολεμούν τη Νεφρική Ανεπάρκεια.Μαλακώνουν τις αρθρώσεις (αποτρέπουν την αρθρίτιδα).

Μούρο
Καταπολεμούν τον καρκίνο. Προστατεύουν τη καρδιά μας. Σταθεροποιούν το ζάχαρο. Ενισχύουν τη μνήμη. Αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα.

Μπανάνα
Προστατεύει τη καρδιά μας. Μαλακώνει τον βήχα. Δυναμώνει τα κόκαλα. Ρυθμίζει τη πίεση. Σταματά τη διάρροια.

Μπρόκολο
Δυναμώνει τα οστά. Προστατεύει την όραση. Καταπολεμά τον καρκίνο. Προστατεύει τη καρδιά μας. Ρυθμίζει τη πίεση.

Νερό
Βοηθά στην απώλεια βάρους. Καταπολεμούν τον καρκίνο. Καταπολεμά τη πέτρα στα νεφρά. Απαλύνει το δέρμα.

Παντζάρια
Ρυθμίζουν τη πίεση. Καταπολεμούν τον καρκίνο. Δυναμώνουν τα κόκαλα. Προστατεύουν τη καρδιά μας. Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Πεπόνι
Προστατεύουν την όραση. Ρυθμίζουν τη πίεση. Μειώνουν τη χοληστερίνη. Καταπολεμούν τον καρκίνο. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Πίτουρο
Καταπολεμά τον κολονιαίο προστάτη. Θεραπεύει την δυσκοιλιότητα. Μειώνει τη χοληστερίνη. Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών. Βελτιώνει την πέψη.

Πορτοκάλι
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Καταπολεμούν τον καρκίνο. Προστατεύουν την καρδιά μας. Ρυθμίζουν την αναπνοή.

Πράσινο τσάι
Καταπολεμά τον καρκίνο. Προστατεύει την καρδιά μας. Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών. Βοηθά στην απώλεια βάρους. Σκοτώνει τα βακτηρίδια.

Ροδάκινο
Θεραπεύουν την δυσκοιλιότητα. Καταπολεμούν τον καρκίνο. Βοηθούν στην αποτροπή εγκεφαλικών. Βοηθούν τη πέψη Βοηθούν στις αιμορροΐδες.

Ρύζι
Προστατεύει την καρδιά μας. Καταπολεμά τον διαβήτη. Καταπολεμά τη πέτρα στα νεφρά. Καταπολεμά τον καρκίνο. Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών.

Σιτάρι
Καταπολεμά τον κολονιαίο προστάτη Θεραπεύει την δυσκοιλιότητα Μειώνει τη χοληστερίνη Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών Βελτιώνει τη πέψη

Σκόρδο
Μειώνει τη χοληστερίνη. Ρυθμίζει την πίεση. Καταπολεμά τον καρκίνο. Σκοτώνει τα βακτηρίδια. Καταπολεμά τους μύκητες

Σταφύλι
Προστατεύει την όραση. Καταπολεμάει τη πέτρα στα νεφρά. Καταπολεμάει τον καρκίνο. Βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος. Προστατεύει την καρδιά

Σύκο
Βοηθάει στην απώλεια βάρους. Βοηθάει στην αποτροπή εγκεφαλικών. Μειώνει τη χοληστερίνη. Καταπολεμούν τον καρκίνο Ρυθμίζουν την πίεση

Ντομάτα
Προστατεύει τον προστάτη. Καταπολεμά τον καρκίνο. Μειώνει τη χοληστερίνη. Προστατεύει την καρδιά

Τσίλι
Βοηθάει τη πέψη. Απαλύνει τον πονόλαιμο. Θεραπεύει την ιγμορίτιδα. Καταπολεμάει τον καρκίνο. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Φασόλι
Αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Βοηθάει τις αιμορροΐδες. Μειώνει τη χοληστερίνη. Καταπολεμεί τον καρκίνο. Σταθεροποιούν το ζάχαρο

Φράουλα
Καταπολεμάει τον καρκίνο. Προστατεύει την καρδιά μας. Ενισχύει τη μνήμη. Μειώνει το άγχος

Φυστίκι
Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις. Βοηθάει στην απώλεια βάρους. Καταπολεμάει τον καρκίνο του προστάτη. Μειώνει τη χοληστερίνη Δημιουργούν / επιδεινώνουν πεπτικές διαταραχές

Ψάρι
Προστατεύει την καρδιά μας. Ενισχύει τη μνήμη. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Καταπολεμά τον καρκίνο


Δεν υπάρχουν σχόλια: