Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΠΑΣΧΑ 2014 ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

     To χωριό ανοιξιάτικο και πνιγμένο στο πράσινο, στ' ανθισμένα με κάθε λογής λουλούδια λιβάδια, με τους ολάνθιστους κήπους του και  μες της μοσχοβολιές, υποδέχθηκε όσους το επισκέφθηκαν τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.
      Αρκετοί Συμπατριώτες & Συμπατριώτισσες αλλά και με παρέα φίλων βρέθηκαν στο χωριό μας για να γιορτάσουν πατροπαράδοτα τη μεγάλη βδομάδα και το Άγιο Πάσχα αλλά και να ζήσουν μέσα σ' αυτή τη μαγευτική και ειδυλακή φύση.
      Η κατάνυξη της Μεγάλης και Αγίας Βδομάδας των Παθών και της Ανάστασης του Κυρίου συνοδεύτηκε από το βροχερό καιρό και το τσουχτερό κρύο λες και η φύση συμμετείχε στο θείο δράμα. Τα τζάκια και τα καλοριφέρ λειτούργησαν ασταμάτητα.
    Οι επισκέπτες και οι Πατριώτες μας περνώντας από τα Τρόπαια κατευθυνόμενοι για το χωριό, διεπίστωσαν πως ο δρόμος ήταν στρωμένος με νέο ασφαλτοτάπητα, μετά από πολλά χρόνια που είχε εγκαταληφθεί, όπως είχε υποσχεθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Ευάγγελος Γιαννακούρας στο προεδρείο της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων και στον πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου Σπαθαριωτών Πάνο Αναγνωστόπουλο. Τον ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για την υλοποίηση της υποσχεσής του αν και είναι μισή μέχρι στιγμής, διότι το έργο προέβλεπε και είχε προγραμματισθεί ως Τρόπαια - Σπάθαρι - Λάδωνας και Τρόπαια - Πήδημα. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η υποσχεσή του για την ολοκλήρωση του πακέτου και του ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στη νέα εκλογική αναμέτρηση όπου θα είναι και πάλι υποψήφιος ως Αντιπεριφερειάρχης καθώς και στον Περιφερειάρχη μας Πέτρο Τατούλη ο οποίος συνηγόρησε για το έργο αυτό.

Φωτογραφίες του νέου ασφαλτοτάπητα




          Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί οι γυναίκες και τα κορίτσια του χωριού συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του χωριού για το στολισμό του Επιταφίου. Τα λουλούδια προσέφεραν οι οικογένειες, των:
Ευαγγέλου Βεργέτη - Ευγενίας Τσοροβού και Θεοδώρου Κολιού. Το βράδυ η εκκλησία γέμισε από κόσμο παρά τη συνεχιζόμενη βροχή που ανάγκασε το παπα Γιάννη να μην πραγματοποιήσει την περιφορά του Επιταφίου.




      Το Μεγάλο Σάββατο από το πρωί άρχισαν οι ετοιμασίες για την Ανάσταση και τη Κυριακή του Πάσχα. Μαγειρίτσες, σούβλες και ψησταριές, αρνιά και κοκορέτσια. Όλοι επί ποδός για το Πατροπαράδοτο γλέντι.
     Πριν από τα μεσάνυχτα η εκκλησία κι ο προαύλιος χώρος γέμισαν από κόσμο. Μετά το Δεύτε λάβετε φως ... και το Χριστός Ανέστη ... οι περισσότεροι οδηγήθηκαν στο σπίτι για τη πατροπαράδοτη μαγειρίτσα και το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών.




 
        Τη Κυριακή από πολύ νωρίς το πρωί άναψαν τα κάρβουνα κι άρχισαν να γυρίζουν στις σούβλες τα αρνιά και τα κοκορέτσια κάτω από τους ήχους της Παραδοσιακής μουσικής - το τραγούδι και το χορό.









     Ο παπα Γιάννης ζήτησε από άμβωνος επειδή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο καμπαναριό το Αη Δημήτρη όλοι να συνεισφέρουμε οικονομικά για την επιδιορθωσή του.
    Στο χωριό μας βρέθηκαν προερχόμενοι από τη Κομοτηνή η οικογένεια  του Συμπατριώτη μας βιομηχάνου Δημητρίου & Αγνής Πέτσα για να γιορτάσουν τις Άγιες μέρες του Πάσχα στο Αγαπημένο τους Σπάθαρι. Μετά από πρόταση του υπογράφοντος τη σελίδα, η οικογένεια Πέτσα βοήθησε ώστε να καθαριστεί ο προαύλιος χώρος του Λαογραφικού μουσείου, τα παρτέρια και το συντριβάνι. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση αλλά και για την αγάπη τους για το χωριό.






    Τη Δευτέρα ο κόσμος άρχισε να αναχωρεί για τον τόπο διαμονής του έτσι ώστε του Αγίου Γεωργίου όσοι βρεθήκαμε στο χωριό πήγαμε να εκκλησιαστούμε και να γιορτάσουμε στο ξωκκλήσι του Αη Γιώργη.




Χ Ρ Ο Ν Ι Α   Π Ο Λ Λ Α  &   Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ   Α Ν Ε Σ Τ Η
 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: