Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Πάσχα 2019 στο Σπάθαρι Αρκαδίας


Πάσχα 2019 στο Σπάθαρι Αρκαδίας
Αποτέλεσμα εικόνας για πασχα στο χωριο
        Η περίοδος των πασχαλινών εορτών έφτανε κι όλο και περισσότεροι έκαναν σχέδια ώστε  να φύγουν από το αστικό χάος και να περάσουν τις μέρες του Πάσχα στην ατμόσφαιρα του παλιού ελληνικού χωριού. Το Πάσχα στο χωριό δεν συγκρίνεται ούτε με τα Χριστούγεννα ούτε με το καλοκαίρι, ενώ η ελληνική ύπαιθρος του πάει πάρα πολύ. 
      Το Πάσχα συμπίπτει με το απόγειο της άνοιξης, και ποιο είναι το καταλληλότερο μέρος για να ζήσεις την άνοιξη στο απόγειό της; Φυσικά η ελληνική επαρχία που έχει βαφτεί με τα καλύτερα χρώματα και ο καιρός δίνει πολλές ευκαιρίες να οργανώσουμε εξορμήσεις σε δάση, ποτάμια ή απλώς στη σκιά ενός πλάτανου.
       Κανένα μα κανένα Πάσχα στο χωριό δεν μπορεί να συγκριθεί με το Πάσχα στην πόλη για έναν κυρίως λόγο: στην πόλη θα καταλάβεις Πάσχα το βράδυ της Ανάστασης και στο Κυριακάτικο τραπέζι. Αντιθέτως, στο χωριό το Πάσχα, διαρκεί όλες τις μέρες της Μεγάλης εβδομάδας και τηρούνται ακόμα τα παραδοσιακά έθιμα όπως οι ψαλμοί στα μικρά ξωκλήσια, ο στολισμός του Επιταφίου και η Ανάσταση με ένα σωρό διαφορετικά φαντασμαγορικά έθιμα. 
    Το πολύ και καλό φαγητό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του Πάσχα. Δεν έχει σημασία αν τρως το αρνί ή το κατσίκι γιατί υπάρχει μπόλικο φαγητό από όλα τα άλλα.
    Αν έχεις μεγαλώσει στο χωριό ξέρεις ότι το Πάσχα θα ξαναβρεθείς με όλους τους παιδικούς σου φίλους γιατί, όπως κι εσύ, λαχταρούν να γυρίσουν εκεί. Θα αφήσουν δουλειές, θα πάρουν άδεια, θα στριμώξουν το πρόγραμμά τους, αλλά θα είναι εκεί στο καθιερωμένο ραντεβού, όπως τότε που ήσασταν παιδιά.
     Γι’ αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους οι Έλληνες προτιμούν να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στο χωριό. Άλλωστε ο σοφός μας λαός λέει «Κάνε Πάσχα στο χωριό και Χριστούγεννα στην πόλη».
     Και ποιος λοιπόν  δεν περιμένει την Κυριακή του Πάσχα, με την ελπίδα να αρπάξει λίγη από την ροδοψημένη πέτσα του αρνιού που περιστρέφεται στη σούβλα..
    Όπως και να 'χει, την Κυριακή του Πάσχα θα φάμε και θα πιούμε με την ψυχή μας, μοιράζοντας αγάπη στους οικείους μας και γιορτάζοντας με χαμόγελο.
Έτσι και φέτος αρκετοί Σπαθαριώτες βρέθηκαν στο χωριό για να το γιορτάσουν με τους γονείς τους με συγγενείς και φίλους.
Ανάμεσα σ’ αυτούς βρέθηκαν στο χωριό και οι: Γιώργος Ανδριανόπουλος από Πικέρνι Μαντινείας με την Πατριώτισσά μας Έφη Ανδριανοπούλου – Αγγελακοπούλου,  κάτοικοι της μακρινής Αυστραλίας. 46 χρόνια είχαν να κάνουν Πάσχα στο Σπάθαρι και η χαρά τους ήταν μεγάλη και το έδειχναν καθώς  και των συγγενών και συγχωριανών για την παρουσία τους εκεί.
Παρούσα, όπως κάθε Πάσχα, και η οικογένεια του Σπαθαριώτη Βιομηχάνου Δημητρίου Πέτσα. 
 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για χρονια πολλα χριστος ανεστη
Χρόνια Πολλά
Βίντεο με σκηνές από το Πάσχα στο χωριό !!!




Δεν υπάρχουν σχόλια: