Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011


ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το μήνα Αύγουστο του 2009 έγινε Πράξη, το από πολλών χρόνων όραμα των Πατριωτισσών και  Πατριωτών  μας, η δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στο χωριό μας, σε αίθουσα του Σχολείου. Ένα μουσείο που το αφιερώνουμε στις παλιές γενιές των Πατεράδων, των Μανάδων, των Παππούδων και των γιαγιάδων μας και στον τρόπο που διαβιούσαν. Γιατί είναι εκείνοι που έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους στο τόπο μας – στο χωριό μας και αγωνίστηκαν να το κρατήσουν ζωντανό  σε χρόνους δύσκολους, χωρίς ανέσεις,  συγκοινωνία,  ηλεκτρικό και γιατρούς.
Αγρότες και Κτηνοτρόφοι οι περισσότεροι. Πότισαν τη γη  με τον ιδρώτα τους και τα δάκρυά τους αλλά και τον ομόρφυναν με τις χαρές τους, τις γιορτές, τα πανηγύρια τους, τους γάμους και τα βαπτήσια τους. Άνθρωποι που πάλεψαν σ’ αυτή την άγονη γη με μοναδικό όνειρο και στόχο το καλύτερο μέλλον των παιδιών τους, Σ’ αυτούς λοιπόν αφιερώνουμε αυτό το μουσείο. Με τις φωτογραφίες τους, με τα σκεύη του σπιτιού τους και με τα εργαλεία της δουλειάς τους. Για να τα βλέπουν οι νεώτεροι και να συγκρίνουν το σήμερα με το χθες, το σύγχρονο με το παλιό. Να τα δουν και να σκεφτούν ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι πρόγονοί τους στάθηκαν στα πόδια τους αλλά και δημιούργησαν. Και οι μεγαλύτεροι να γυρίσουν τη θύμησή τους σε κείνα τα δύσκολα χρόνια.
Η αίθουσα  παραχωρήθηκε στο σύλλογο μας γι’ αυτό το σκοπό, κατόπιν ενεργειών του προηγούμενου  Δ.Σ. επί προεδρίας του   Βασίλη Κουτσιουμάρη  προς τους υπεύθυνους για το οίκημα φορείς, και άρχισαν οι πρώτες ενέργειες  ανακατασκευής (βαψίματα, επισκευή κεραμιδιών ). Μετά τις ευρωεκλογές όμως, με απόφαση του νέου Δ.Σ. άρχισαν  οι εργασίες δημιουργίας του καθώς και η διαμόρφωση του προαυλίου χώρου του, με στόχο το 15Αυγουστο να  γίνουν τα εγκαίνιά του. Δημιουργήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από τους:Κουφόπουλο Νίκο του Χρήστου, Πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου,  Δούρο Κωσταντίνο του Δημητρίου καιΚουφόπουλο Περικλή του Μανώλη. Τους ευχαριστούμε για το υπέρμετρο ζήλο που έδειξαν και την αμέριστη βοήθεια που μας παρείχαν.  Το Δ.Σ. μαζί με την επιτροπή,  αλλά όπως έδειξαν τα πράγματα και πάρα πολλών ανδρών, γυναικών και παιδιών του χωριού μας, έκαναν  πραγματικότητα το στόχο. Το 15Αυγουστο να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια αυτού του υπέροχου από κάθε πλευρά Λαογραφικού  μουσείου.
Το Δ.Σ. τους ευχαριστεί όλους θερμά καθώς επίσης και όσους άλλους συνέβαλαν σ’ αυτό το έργο, όπως:
.
Τη Νομαρχία , το Δήμο και το Τ.Σ. του χωριού μας για την παραχώρηση του οικήματος
Την οικογένεια του πατριώτη βιομήχανου Δημητρίου Πέτσα
Τον πατριώτη Γεώργιο Κων. Δούρο ( Κωσταντάρα ) και την  οικογένειά του για την προσφορά των βιτρινών
Το γαμπρό Δημήτρη Πανταζόπουλο και τη σύζυγό του Αναστασία για την Προσφορά του δαπέδου
Τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σπαθαριωτών Σάμου, Πρόεδρο της Αδελφότητας Σαμίων και φίλο,  Κώστα Αγγελή, για την προσφορά των κουρτινών
Το πατριώτη γιατρό Δημήτρη Χρονόπουλο για την οικονομική ενίσχυση των 1000 Ευρώ
Την Κυρία Νίκη Κούρταλη – Κούλη για την προσφορά της χειροποίητης γυναικείας Τοπικής φορεσιάς
Το Φίλο Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχαία Θέλπουσα   Αντώνη Δρεμέτσικα  για την στηριξή του
Το Φίλο Επίτιμο Πρόεδρο Της Αδελφότητας Βυζικιωτών  Άγγελο Γάκη για την στήριξή του και τη προσφορά εκθεμάτων
Τον Κώστα Δούρο του Δημητρίου για την προσφορά πολλών εκ των εκθεμάτων
Όλους τους Πατριώτες - Πατριώτισσες, φίλους και φίλες που πρόσφεραν εκθέματα.
Το λαογραφικό μας θα είναι επισκέψιμο και τα κλειδιά θα βρίσκονται στο καφενείο του
κ.Περικλή Κουφόπουλου.

Πριν το επισκεφθείτε επικοινωνήσατε με το τηλέφωνο  2797 0 22087













Δεν υπάρχουν σχόλια: