Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

14 Φεβρουαρίου - Ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου - Ημέρα των Ερωτευμένων

14 Φεβρουαρίου - Ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου
Ημέρα των Ερωτευμένων
ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΌΣΕΣ & ΟΣΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ
Αν και ο Φεβρουάριος θεωρείται γενικά ο μήνας του έρωτα, η γιορτή έχει ουσιαστικά ταυτιστεί με την 14ην Φεβρουαρίου, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η παράδοση του συγκεκριμένου εορτασμού χάνεται στα βάθη του χρόνου, φτάνοντας μέχρι την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 
Τότε, την 14η Φεβρουαρίου πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις προς τιμήν της Θεάς Juno, η οποία ήταν προστάτιδα της οικογένειας, των γυναικών και της συζυγικής αγάπης (αντίστοιχη της Ήρας). Την επόμενη μέρα άρχιζε η γιορτή Lupercalia. Σύμφωνα με τις παραδόσεις τις εποχής, τα νεαρά αγόρια και κορίτσια ζούσαν αρκετά διαχωρισμένα. Όμως, υπήρχε μια ξεχωριστή γιορτή, την οποία περνούσαν μαζί. Κατά τη διάρκεια της Lupercalia, τα κορίτσια έγραφαν το όνομά τους σε έναν κλήρο και τα τοποθετούσαν σε ένα βάζο. Κάθε αγόρι επέλεγε έναν από τους κλήρους, διαλέγοντας έτσι την κοπέλα που θα συνόδευε καθ' όλη τη διάρκεια της γιορτής. Συχνό ήταν το φαινόμενο τα ζευγάρια της Lupercalia να ερωτεύονται και έτσι να καταλήγουν παντρεμένα.
 Την εποχή που αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Κλαύδιος Β', οι εκστρατείες δεν έλειπαν, όμως υπήρχε και μια διαδεδομένη απροθυμία των ανδρών να καταταγούν στις λεγεώνες. Σύμφωνα με τη θεωρία του ίδιου του αυτοκράτορα, αυτό συνέβαινε γιατί οι άντρες παντρεύονταν και δεν ήθελαν να αφήσουν τις αγαπημένες τους και τις οικογένειές τους. Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπίσει την κατάσταση, εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο απαγορευόταν όλοι οι γάμοι και οι αρραβώνες. Φαίνεται όμως ότι δεν έλαβε υπόψη του ένα νεαρό, τον Βαλεντίνο  που μαζί με τον φίλο του Μάριο (ο οποίος επίσης αγιοποιήθηκε) βοηθούσαν πολλά ζευγάρια να παντρευτούν κρυφά. Η δράση τους δεν άργησε να γίνει γνωστή, μέχρι που έφτασε και στα αυτιά του αυτοκράτορα. Ο 'Aγιος Βαλεντίνος σύρθηκε στο παλάτι και άκουσε την θανατική καταδίκη. Θα τον χτυπούσαν με ραβδιά μέχρι να ξεψυχήσει και τότε θα αποκεφάλιζαν το σώμα του, την 14η Φεβρουαρίου. Η καθολική εκκλησία μετέτρεψε την ειδωλολατρική Lupercalia, την παραμονή της οποίας μαρτύρησε ο 'Aγιος Βαλεντίνος, σε γιορτή για τη μνήμη του. Καθώς ο σκοπός της δράσης του ήταν τόσο ρομαντικός, καθιερώθηκε την ημέρα της γιορτής του να γιορτάζουν όλοι οι ερωτευμένοι.
Από τότε λοιπόν, όπου και εάν διαδόθηκε, από την δυτική Ευρώπη έως την Αμερική, ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου ήταν μία ευκαιρία για τα ζευγάρια αλλά και τους ερωτευμένους να εκφράζουν τα «θέλω» τους με ευχετήριες κάρτες και λουλούδια. Όλα αυτά μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, όπου στις καπιταλιστικές ΗΠΑ, μερικά «τζιμάνια» του μάρκετινγκ, σκέφτηκαν να ενισχύσουν αυτήν την τάση, διαδίδοντάς την και προσαρμόζοντάς την στις επιταγές της καταναλωτικής αγοράς.

 Θα ήταν απορίας άξιον να μην είχε «επισκεφτεί» και την Ελλάδα ο Άγιος Βαλεντίνος. Και αυτό, διότι ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Ήταν κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν ο επιχειρηματικός ελληνικός κόσμος προετοίμασε κατάλληλα τον Έλληνα και την Ελληνίδα, προκειμένου, κάτω από τις επιταγές του καταναλωτισμού,  να βρεί μια αφορμή ο ερωτευμένος μια φορά τον χρόνο, να αδειάζει τις τσέπες του.
 
Οι αντιδράσεις της εκκλησίας, δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα όσο προοδευτικές και εάν ήταν. Εφόσον ο συμβολισμός της ημέρας είχε περάσει γρήγορα στις συνήθειες των ανθρώπων της εποχής, έπρεπε και η Ορθοδοξία να προσαρμοστεί. Το προσπάθησε, αλλά δεν πέτυχε. Επιλέχθηκαν οι ημερομηνίες εορτασμού του Αγίου Υακίνθου στις 3 Ιουλίου, ή  των Αγίων Ακύλα και Πρισκίλλης, στις 13 Φεβρουαρίου (για ημερολογιακή εγγύτητα), αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν επιτυχές.
 
Και ποιος ιδιοκτήτης ανθοπωλείου, καταστήματος με δώρα, εστιατορίου, και ξενοδοχείου, δεν περίμενε αυτήν την ημέρα για να τονώσει, πέραν του δικού του ερωτισμού, και τον τζίρο του; Για πάνω από 20 χρόνια τα ζευγάρια ανά την Ελλάδα, έβρισκαν ευκαιρία να εκφράσουν, το καθένα με τον δικό του τρόπο, τα αισθήματα που ένοιωθαν, στραγγίζοντας όχι μόνο τις ιδέες τους  αλλά και τις τσέπες τους
 
Ωστόσο ακόμη και για τους μη ερωτευμένους, η 14η Φεβρουαρίου, ξυπνά αισθήματα που ίσως βρίσκονται σε «νάρκη». Φέρνει θυμίσεις από παλιούς έρωτες και βάζει πολύ κόσμο στην διαδικασία «ζευγαρώματος». Ναι, δεν είναι κακό, κάποιος να κινητοποιείται να ερωτευτεί, έστω και με τεχνητά μέσα.
 



Δεν χρειάζεται να βγείτε έξω για να κάνετε ξεχωριστή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Αν είστε λοιπόν ερωτευμένοι, δεν έχετε παρά να δείξετε στον/στην σύντροφό σας την αγάπη σας με γλυκές και απλές χειρονομίες. Όπως !!!

Μάθετε ένα τραγούδι

Ακόμα κι αν δεν ξέρετε να παίζετε κάποιο όργανο, μπορείτε εύκολα να μάθετε να παίζετε κάποιες νότες στο πιάνο ή στην κιθάρα. Συνοδέψτε τη μουσική με ένα ωραίο τραγούδι. Ακόμα κι αν δεν έχετε καλή φωνή θα εκτιμήσει τη σκέψη.

Γράψτε ένα σημείωμα αγάπης

Ένα πραγματικό σημείωμα αγάπης. Όπως τα ραβασάκια που γράφαμε στο σχολείο ή σαν εκείνα τα χειρόγραφα του 18ου αιώνα!

Φτιάξτε μια ρομαντική λίστα με τραγούδια

Ετοιμάστε μια λίστα με τα πιο ερωτικά τραγούδια και απολαύστε την με τον καλό σας ή τη καλή σας την βραδιά του Αγίου Βαλεντίνου.

Κανονίστε ένα ραντεβού στο μέρος που πρωτοσυναντηθήκατε

Όπου κι αν ήταν αυτό, καιρός να επιστρέψετε στον τόπο του …εγκλήματος!

Κάντε του/της ένα μασαζάκι

Ας ελπίσουμε ότι θα το ανταποδώσει!

Μαγειρέψτε ένα δείπνο για δυο

Δεν έχει σημασία αν είστε καλός/καλή μαγείρισσα ή αν ξέρετε πώς να φτιάξετε το αγαπημένο του πιάτο. Απλά μαγειρέψτε κάτι του γούστου του/της, ανάψτε μερικά κεριά και η ατμόσφαιρα  θα γίνει μονομιάς πιο ρομαντική. 

Cheese cake στο πι και φι

Δροσερό, γρήγορο, νοστιμότατο, εύκολο γλυκό ειδικό για τις μέρες του Αγίου Βαλεντίνου.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2-2 πακέτα (αναλόγως πόσο πάχος θέλω να έχει η βάση μου) μπισκότα Digestive τριμμένα στο multi
  • 1 πακέτο τυρί κρέμα (200γρ.)
  • 1 φακελάκι σαντιγύ Garni 
  • φρέσκο γάλα (όσο απαιτεί η συσκευασία του Garni)
  • 1 ζελέ ανανά χωρίς ζάχαρη
  • 250 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
  • 1 βάζο μαρμελάδα βατόμουρο, φρούτα του δάσους ή φράουλα
  • 1/2 σφηνάκι μαύρο ρούμι

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύω τη μαργαρίνη με τα τριμμένα μπισκότα καλά μέσα στο πυρέξ μου.
  2. Τα πατάω καλά με το χέρι και φτιάχνω μία βάση συμπαγή σαν λεπτό παντεσπάνι.
  3. Βάζω το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.
  4. Χτυπάω το Garni όπως απαιτείται στη συσκευασία.
  5. Ρίχνω το τυρί κρέμα και χτυπάω λίγο ακόμα.
  6. Φτιάχνω το ζελέ όπως λέει η συσκευασία του.
  7. Το προσθέτω κι αυτό στην κρέμα μου και χτυπάω ένα λεπτό ακόμα.
  8. Ρίχνω την κρέμα πάνω στην βάση με τα μπισκότα, στρώνω.
  9. Αφήνω στο ψυγείο να σφίξει για 2-3 ώρες.
  10. Τέλος όταν πήξει η κρέμα χτυπάω την μαρμελάδα στο multi με το ρούμι για να γίνει πιο υγρή η μορφή της, στρώνω πάνω στο γλυκό και ειναί έτοιμο. Παγώνω καλά και σερβίρω.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να κάνετε μία μίξη τις γεύσεις των μαρμελάδων που αναφέρω στα υλικά για ένα πιο φευγάτο γευστικό αποτέλεσμα. Επίσης εάν δεν θέλετε μπορείτε να μην ψήσετε τη βάση. Απλά ψήνοντάς τη μοσχοβολάει και είναι πιο τραγανή. Τα υλικά είναι για ένα πυρέξ μεσαίου μεγέθους περίπου 20x40 cm.


















Σαν παλιό σινεμά

Είναι παράδοση να το ρίξετε ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στις ρομαντικές ταινίες. Όπως:

                                Manhattan


                                     Casablanca 1942


                                 Brokeback mountain


                                  Amélie

κι άλλα ........
 

  Συμφωνήστε να κάνετε κάτι που πάντα του/της αρνείστε

Μήπως ο/η σύντροφός σας θέλει να πάτε μια μέρα μαζί του στο γυμναστήριο;  Ή μήπως θέλει να καθίσετε και να σας εξηγήσει τους κανόνες του ποδοσφαίρου; Έχει λατρεία στα θρίλερ και του/της  λέτε πάντα όχι. 

Αφήστε σημειώματα αγάπης παντού!

Βάλτε του/της ένα γλυκό σημείωμα αγάπης στην τσάντα του γυμναστηρίου, στο μαξιλάρι, στο ψυγείο, στη ντουλάπα, όπου μπορείτε,  αρκεί να του/της υπενθυμίσετε πόσο πολύ νοιάζεστε για εκείνον/εκείνη. 
Για κάθε μέρα υπάρχει ο ήλιος.
Για κάθε νύχτα υπάρχει το φεγγάρι.
Για κάθε πουλί υπάρχει ένα ταίρι.
Όμως για μένα υπάρχεις μόνο εσύ.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Αγαπώ την συντομία
Και δυο λέξεις θα σου πω,
Η μια είναι σε Λατρεύω
Και η άλλη Σ’ ΑΓΑΠΩ…!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Πιστεύω στη ζωή
γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχει αγάπη.
Πιστεύω στην αγάπη
γιατί χάρις αυτή δεν υπάρχεις εσύ.
Πιστεύω σε εσένα
γιατί χωρίς εσένα δεν υπάρχω εγώ!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Καθαρίστε το σπίτι

Είναι τρομερά ρομαντικό; Όχι. Είναι πραγματικά κάτι πρακτικό που θα το εκτιμήσει !!! 

Φτιάξτε μια λίστα με όλα όσα αγαπάτε πάνω του/της

Λογικά θα είναι πάνω από 100 αφού μάλλον αγαπάτε και τα ελαττώματα του/της.  Συγκεκριμένες αναμνήσεις είναι επίσης μέσα στο παιχνίδι.

 ΣΕ ΌΣΕΣ & ΟΣΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ !!!






Δεν υπάρχουν σχόλια: