Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Τα «έψαλε» για άλλη μια φορά ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ιερεμίας

Τα «έψαλε» για άλλη μια φορά 
ο Μητροπολίτης Ιερεμίας 
- www.kalimera-arkadia.gr

        Τα έψαλε με ιδιαίτερη ένταση  σήμερα σε χωριό της Μητρόπολης, στη περιοχή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος & Μεγαλουπόλεως κ.κ. Ιερεμίας,  στο Δήμαρχοτον Υφυπουργό κ. Ήσυχο και τη  Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου .
Στο καθιερωμένο μνημόσυνο  στις Βίγλες για τους 212 εκτελεσθέντες. 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα  ξεκινούσε, με την παρουσία τους φυσικά η Δοξολογία, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου στις 10.00 το πρωίΑυτοί έφτασαν με 10 λεπτά περίπου καθυστέρηση.
             Έτσι   δέχτηκαν την επίπληξή του, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Δημ. Παπαδόπουλος, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου  κι ο Υπουργός κ. Ήσυχος.

Μεταξύ των άλλων είπε: 
«Τε τιμημένοι άρχοντες, σας βλέπουμε με τιμή και με σεβασμό, αλλά ως Επίσκοπος της επαρχίας αυτής έχω να σας πω με πόνο το εξής: Είστε παραβάτες του προγράμματός σας! Καθορίσατε το Μνημόσυνο ώρα 10:00, εμείς αρχίσαμε μετά τις 10:00, λέγαμε αργά την Ακολουθία κι όμως ήλθατε μετά το πέρας του Μνημοσύνου. Θα έλεγα ότι έπρεπε να έλθετε και πολύ πριν από το Μνημόσυνο, για να λειτουργηθείτε. Κυριακή σήμερα. Που λειτουργηθήκατε σεις οι άρχοντες μας; 
Αλειτούργητοι άρχοντες; Tί προκοπή να δούμε τότε με αλειτούργητους άρχοντες; Τι κακό είναι αυτό πού συμβαίνει με σας τούς επισήμους; Έχουμε επίσημες εορτές και έρχεστε μετά - μετά την Λειτουργία, στην Δοξολογία μόνο. Δεν είναι η Λειτουργία, κύριοι Επίσημοι, για τον αφελή λαό. Η Λειτουργία είναι αναγκαία, προπαντός για εσάς, για να λάβετε την ευλογία του Θεού, για να κυβερνήσετε σωστά τον ματωμένο και αγιασμένο αυτό τόπο της πατρίδας μας».
Μετά απ' όλα αυτά, κάποιοι αποχώρησαν, και μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Βουλης, προσβεβλημένοι για  τα όσα άκουσαν. 
Μετά το πέρας της Δοξολογίας συνέχισε:
Τίμιοι άρχοντες, έχω την συνήθεια, όταν στενοχωρώ και προσβάλλω κάποιον να του ζητώ συγγνώμην, στα γόνατα. Σήμερα όμως για τα όσα είπα δεν ζητώ συγγνώμην, αλλά αντίθετα ευχαριστώ τον Χριστό και την Παναγιά μου, πού μου έδωσαν την δύναμη να σας πω αυτά πού σας είπα. 
Μα τι κακό επί τέλους είναι αυτό με σας!!!
Επίσημες μέρες, όπως του Ευαγγελισμού, για παράδειγμα, να μένετε αλειτούργητοι και να έρχεστε στην Δοξολογία μόνο.
Σήμερα Κυριακή ημέρα δεν λειτουργηθήκατε. Ήλθατε για το Μνημόσυνο αλλά και πολύ-πολύ μετά από την καθορισθείσα ώρα του Μνημοσύνου. 
Δεν μετανοώ για όσα σας είπα. Μου έδωσε ο Χριστός και η Παναγία την δύναμη να σας τα πω. 
Κύριε Περιφερειάρχα, αυτά τα χρόνια, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η Εκκλησία πρέπει να φανεί ότι είναι δυναμική και να ελέγχει τούς παραβάτες. 
Οποιοιδήποτε και αν είναι αυτοί.

 Εμείς οι Επίσκοποι πρέπει να είμαστε δυναμικοί και ηρωικοί, όπως οι Άγιοι Πατέρες, μη φοβούμενοι την κοσμική εξουσία. Πάνω απ᾽ όλα η Εκκλησία του Χριστού.


Μετά τις καταθέσεις στεφάνων στις Βίγλες και όσων διαδραματίστηκαν,  ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης δήλωσε: 

«Σήμερα μετά από χρόνια διεπράχθη ένα θεσμικό ατόπημα. Προσπάθησαν τις θυσίες των πολιτών και του λαού κάποιοι να τους βάλουν κομματικό πρόσημο.  Εμείς τιμάμε τους νεκρούς μας .
Οι νεκροί μας ανήκουν στην Πελοπόννησο. 
Ανήκουν σε όλη την Ελλάδα, δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση και σε κανένα κόμμα.
Σεβασμό λοιπόν στην ιστορία του τόπου μας και τιμή στους ανιδιοτελείς πατριώτες συμπολίτες μας.
Αιωνία τους η μνήμη.»


- www.kalimera-arkadia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: