Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

4ο Αρκαδικό Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς

               4ο Αρκαδικό Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς
 

Το Κέντρο Παραδοσιακών Χορών και Εθίμων «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» θα πραγματοποιήσει το 4ο κατά σειρά - Αρκαδικό Συμπόσιο, με γεύσεις από την Αρχαία Αρκαδία, την Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015, από τις 11.00 το πρωί ως τις 5.00 το απόγευμα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα αναβιώσουν Αρκαδικά Έθιμα για την Αποκριά.
Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τα εδέσματα (βραστό κρέας, χόρτα, σκολιάμπρια ή σκόλυμο και αρκαδικό ψωμί, για το οποίο επαινείτο η Αρκαδία την λεγόμενη φύστη).

Από νωρίς το πρωί θα μπουν τα καζάνια με το βραστό κρέας και τα χόρτα, στο χώρο του Συλλόγου, ενώ τα μέλη της «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ», ντυμένα με παραδοσιακές Αρκαδικές φορεσιές θα υποδεχτούν, μικρούς και μεγάλους προσφέροντας τους τις Αρκαδικές γεύσεις.
Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο που στεγάζεται ο Σύλλογος, στην οδό Α. Ραγκαβή 35, στην Τρίπολη.

Ιστορική Αναδρομή του Αρκαδικού Συμποσίου
Στην Αρχαία Αρκαδία οι άνθρωποι ήταν λιτοδίαιτοι. Όταν δε, αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες συνέβαλαν όλοι μαζί οικονομικά,  έπιναν και έτρωγαν σε ένα τραπέζι πλούσιοι και φτωχοί λέγοντας «Υγεία». Το φαγητό ήταν βραστό κρέας, χόρτα, σκολιάμπρια ή σκόλυμος και αρκαδικό ψωμί, για το οποίο επαινείτο η Αρκαδία ή λεγόμενη φύστη. Οι οποίοι έθισαν τα παιδιά τους υποχρεωτικά από 5 χρονών μέχρι 30 στο χορό, στο τραγούδι και στα μουσικά όργανα.

Νίκη Κούρταλη - Κούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: