Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Εορτάστηκε η 194η Επέτειος της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Στεμνίτσα

Εορτάστηκε η 194η Επέτειος της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Στεμνίτσα
από https://www.facebook.com/magio.diam Μαρίνα Διαμαντοπούλου
Εορτάστηκε με λαμπρότητα, την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015, η 194η Επέτειος της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Στεμνίτσα Γορτυνίας.
Η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία συγκροτήθηκε στις 26 Μαΐου 1821 στην Ι. Μ.  Καλτεζών Αρκαδίας και αποτέλεσε τη πρώτη Διοίκηση των επαναστατημένων Ελλήνων. Έδρα της Γερουσίας ορίσθηκε η Στεμνίτσα και την άλλη μέρα, στις 27 Μαΐου 1821 συνεδρίασε στην Ι.Μ. Χρυσοπηγής Στεμνίτσας, η οποία αποτέλεσε για λίγες μέρες την έδρα της πρώτης διοίκησης της απελευθερωμένης Ελλάδας.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις που οργάνωσαν ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ), με την συνεργασία των τοπικών και πολιτιστικών φορέων της Στεμνίτσας, περιλάμβανε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον ιστορικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία και εκφώνηση Πανηγυρικού από τον κ. Δημήτρη Στράνη, Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Διοικητικής Επιστήμης Α.Ε.Ι Πειραιά Τ.Τ. Εντεταλμένο Διδάσκοντα Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω και Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στην συνέχεια όλοι οι παριστάμενοι κατέβηκαν πεζοί στην πλατεία της Στεμνίτσας, όπου ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των Αρχών και τους επισκέπτες, ακολούθησαν χαιρετισμοί για την ιστορική γιορτινή ημέρα και η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυτίνας «Κων/νος Παπαρρηγόπουλος».
Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, αντιδήμαρχοι, η πρόεδρος ΔΗΚΕΓ και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας, ο Περ. Σύμβουλος Πελοποννήσου κ. Γεώργιος Μπακούρης, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Διονύσιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Μεγαλόπολης κ. Βασίλης Χίνης, ο Διοικητής της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου στρατηγός Νικόλαος Παναγόπουλος, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, οι πολιτευτές του νομού κ. Εύη Τατούλη, κ. Αναστάσιος Κάβουρας, κ. Γιάννης Ζαφειρόπουλος, κ. Κώστας Μιχόπουλος, ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Στεμνίτσας κ. Θωμάς Σαρακινιώτης, εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων και πολιτιστικών φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: