Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Η Γορτυνία τίμησε τους επαναστάτες του 1821

Η Γορτυνία τίμησε 

τους επαναστάτες του 1821 

 Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 196η επέτειος της έναρξης της Γορτυνιακής επανάστασης στο Παλούμπα, τη γενέτειρα του Στρατηγού Πλαπούτα . Το διήμερο επετειακών εκδηλώσεων περιλάμβανε επετειακή ιστορική ημερίδα ομιλιών στην κεντρική αίθουσα του Πύργου Πλαπούτα, που για πρώτη φορά άνοιξε τις πύλες του για το κοινό.
Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, στις 18:00 συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου στο Πύργο Πλαπούτα, παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας, ο πρώην Δήμαρχος Ηραίας κ. Σταύρος Χριστόπουλος, ο πρόεδρος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 κ. Ντίνος Πλαπούτας.
Οι ομιλίες που ακολούθησαν ήταν οι εξής:
06:30 μ.μ. «Ο Γεωργάκης και ο Δημήτριος Πλαπούτας στην πολιορκία και στην Άλωση του Λάλα
Ομιλητής: Κωνσταντίνος Σορβάνης, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Λάλα «Γεωργάκης Πλαπούτας»
06:50 μ.μ. «Ο Βλογγαίος σημαιοφόρος του Πλαπούτα»
Ομιλητής: Ιωάννης Πισιμίσης, Πολιτικός Επιστήμων –Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βριλησσίων & Πρόεδρος Συλλόγου Αρκάδων Βριλησσίων.
07:10 μ.μ. «Νεοελληνικός Διαφωτισμός και η Επανάσταση»
Ομιλητής: Παναγιώτης Ηλιόπουλος, δρ. φιλοσοφίας, διδάσκων Παν/μίου Πελοποννήσου- Πρόεδρος Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές»
07:30 μ.μ. «Δημήτριος Πλαπούτας-Υπάρχοντας ως Έλληνας»
Ομιλητής: Βασίλειος Δημόπουλος, Διδάκτωρ φιλοσοφίας-Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΣΠΑΙΤΕ
07:50 μ.μ. «Η Γορτυνία του Παλουμπαίου Πλαπούτα-αναδρομή στο ιστορικό παρελθόν»
Ομιλητής: Βασίλειος Ηλιόπουλος, Γεωλόγος-Διδακτορικός ερευνητής Σχολής Μεταλλειολόγων ΕΜΠ- Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές»
Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, τελέστηκε η Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Παλούμπα, παρόντος του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ιερεμίας. Η πρόεδρος της Εταιρείας Αρκαδικών Τεχνών κ. Γαβρίλου παρουσίασε τον πανηγυρικό της ημέρας εντός της εκκλησίας. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πλαπούτα στην πλατεία Παλούμπα.
Κατέθεσαν Στέφανο οι εξής:
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης
Οι Βουλευτές Αρκαδίας κ. Παπαηλιού, κ. Βλάσης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης κ. Π. Ηλιόπουλος, για το Δήμο Βριλησσίων ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Πισιμίσης, για την Ένωση Αρκάδων Βριλησσίων ο κ. Βασίλης Ηλιόπουλος, η Πρόεδρος της Αδελφότητας Παλουμπαίων κα Ε. Γκίνη.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Αγιονέρι Ηραίας  και Πανηγυρικός της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: