Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Καλό μήνα σε όλες & όλους!!! Καλό φθινόπωρο!!! Καλή σχολική Χρονιά !!!
Νόστιμο φθινόπωρο! Η αληθινή ψυχή μου είναι παντρεμένη μ'αυτό, και αν ήμουν ένα πουλί θα πετούσα γύρω από τη γή αναζητώντας τα διαδοχικά φθινόπωρα   Έλιον Τζωρτζ

Ετυμολογικά το Φθινόπωρο σημαίνει φθίνουν οι οπώρες. Μελαγχολικό είναι τ’  όνομα του όπως μελαγχολικός είναι ή θα έπρεπε να είναι ο καιρός, μα το καλοκαίρι καλά κρατεί!
Με τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου ,περιμένει η διψασμένη γη να ποτιστεί και  να φυτρώσουν τα αγριολούλουδα και τα διάφορα χορταρικά.



Να κιτρινίσουν τα φύλλα των δέντρων ,να ξεκουραστεί η φύση και ο ήλιος να κρυφτεί  πίσω από τα σύννεφα και ο καιρός να δροσίσει.
Η λατινική του ονομασία,September, προήλθε όμως από τον αριθμό septem (επτά),καθώς κατείχε την έβδομη θέση στο αρχαίο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο. Αργότερα, με την προσθήκη των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου στην αρχή του έτους ,ο Σεπτέμβριος μετακινήθηκε στην ένατη θέση, χωρίς όμως να αλλάξει η ονομασία του, όπως συνέβη και με άλλους μήνες(Ιούλιο και Αύγουστο).
Στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. η 1η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως αρχή του εκκλησιαστικού έτους. Γι αυτό σε πολλά μέρη της Ελλάδας θεωρούν την ημέρα αυτή ως την πρώτη του έτους και την ονόμαζαν «αρχιχρονιά» ή «καλοχρονιά» σε αντίθεση με την τελευταία ημέρα του Αυγούστου που την ονόμαζαν «κλειδοχρονιά»,γιατί «κλείδωνε» ο χρόνος.
Ο Σεπτέμβριος έχει διάφορες ονομασίες προερχόμενες από τις σπουδαιότερες ασχολίες των ανθρώπων της υπαίθρου και τις εορτές της εκκλησίας μας. Έτσι ονομάζεται Τρυγητής(λόγω του τρύγου), Ορτυκολόγος (λόγω των ορτυκιών που μεταναστεύουν) και, βέβαια , Σταυρίτης (από τη μεγάλη εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού-14 Σεπτ.).
Αρχή φθινοπώρου λοιπόν, με τον Σεπτέμβρη να ξεκινά το χορό  όλων των αγροτικών εργασιών.........
Ετοιμασία για τον τρύγο, για τη σπορά.
Ο Σεπτέμβρης είναι ο τρυγητής.

 Το μήνα Σεπτέμβρη αρχίζουν και τα σχολεία
Καλή αρχή στα πρωτάκια !!!!!!!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: