Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Μελίγκρα των φυτών στο κήπο μας


Μελίγκρα των φυτών στο κήπο μας


Ένα από τα πιο κοινά έντομα που κάνουν ζημιά στα λουλούδια και συναντάμε ιδιαίτερα συχνά σε έναν κήπο είναι οι Αφίδες ή όπως αλλιώς ονομάζονται οι Μελίγκρες ή η Μελίγκρα.

Πρόληψη
Το μοναδικό μέτρο που μπορούμε να πάρουμε ώστε να προστατεύσουμε τα φυτά μας από αυτό το έντομο είναι να βοηθήσουμε τα έντομα – κυνηγούς της μελίγκρας να ζήσουν αρμονικά με τα φυτά του κήπου μας. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει μονάχα εφόσον δεν ραντίζουμε με χημικά και δεν χρησιμοποιούμε δηλητήρια, κάτι που θα καταστρέψει κάθε ισορροπία στο μικροοικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί στον χώρο.

Φυσικοί Τρόποι καταπολέμησης
1.Νερό: Το “θαυματουργό” νερό μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο καλά όπως και ένα ισχυρό φυτοφάρμακο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον τρόπο σίγουρα θα περιορίσετε και ίσως θα εξαφανίσετε την Αφίδα με έναν απόλυτα φυσικό τρόπο. Καταβρέξτε το φυτό λοιπόν και περάστε το με βαμβάκι ή ένα πανάκι. Αν το φυτό είναι σκληρό και δεν σπάζει εύκολα μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε νερό υπό πίεση ώστε να εξαφανίσετε με μια κίνηση κάθε μελίγκρα!

2.Νερό+Σαπούνι: 1 λίτρο νερό και 1 ως 2 κουταλιές υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι μπορεί να δράσει ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της Μελίγκρας ύστερα από ένα γενναίο ψέκασμα !

3.Νερό-Οινόπνευμα-Σαπούνι: Η βασική συνταγή είναι 3 μέρη νερό, 1 μέρος φωτιστικό οινόπνευμα (μπλε) και λίγο υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι. Μια άλλη συνταγή είναι 1 λίτρο νερό, 2 κουταλάκια του γλυκού καθαρό οινόπνευμα, 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι. Και στις δύο περιπτώσεις ψεκάζουμε τακτικά (1-2 φορές την βδομάδα) τα προσβεβλημένα φυτά και συνεχίζουμε για λίγο καιρό βλέποντας παράλληλα τα αποτελέσματα.

4.Διάλυμα Καπνού (Επικίνδυνο). Μην το χρησιμοποιήσετε όταν έχει αέρα και γενικώς όταν στον χώρο ζούνε παιδιά ή άλλοι άνθρωποι. Φτιάχνεται με 1 λίτρο νερό στο οποίο έχουμε βάλει ένα τσιγάρο ή κάποια αποτσίγαρα για 24 ώρες. Με το υγρό το οποίο αραιώνεται πάρα πολλές φορές πριν από την χρήση μπορεί να γίνει ψεκασμός κάτι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την περίπτωση της μελίγκρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: