Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Ρόδι - Ροδιά


Ρόδι - Ροδιά


Η ροδιά καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων και ο καρπός της είχε σημαντική θέση στη διατροφή και τις προσπάθειες των ανθρώπων να νικήσουν τις ασθένειες. 

Σήμερα, πληθώρα ιατρικών ερευνητικών εργασιών καταγράφει τις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού ενάντια σε ασθένειες όπως καρκίνος (στήθους, δέρματος και προστάτη), καρδιοαγγειακές παθήσεις, αιμορροΐδες, υπογονιμότητα, αρτηριακή πίεση, οστεοαρθρίτιδα, αρνητικά συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση, καθώς και πως συμβάλλει στην καλή υγεία και προστασία του δέρματος, αφού έχει αντιγηραντική δράση λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει. 
Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού στην ανθρώπινη υγεία και οι πολύ καλές οργανοληπτικές 
ιδιότητές του, αποτέλεσαν ισχυρά επιχειρήματα για να διαφημιστεί και να γίνει γνωστό σε 

ανεπτυγμένες χώρες που μέχρι πριν λίγο δε γνώριζαν καλά αυτόν τον καρπό.


Παραδοσιακά, το ρόδι αποτελεί σύμβολο ευτυχίας και καλοτυχίας. Πολλά γούρια της πρωτοχρονιάς έχουν σχήμα ροδιού. Σαν συμβολική κίνηση γονιμότητας από τους Ελληνιστικούς χρόνους έως και σήμερα, σπάμε ένα Ρόδι στο πάτωμα σε γάμους και την πρωτοχρονιά, σε ένδειξη αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης.

Τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου είναι η εποχή που ωριμάζουν οι περισσότερες ποικιλίες ροδιάς. Το ρόδι είναι ένας φαγώσιμος καρπός που άρχισε να γίνεται δημοφιλής τα τελευταία χρόνια για τις ευεργετικές του ιδιότητες.Η Ροδιά είναι αυτογόνιμη. Δε χρειάζονται μέλισσες για την επικονίαση. Μία νέα ροδιά αρχίζει να παράγει καρπούς μετά τον τρίτο χρόνο. Ο κορμός της ροδιάς αρχίζει να διακλαδίζεται από χαμηλά. Τα άνθη της ροδιάς είναι λευκά ή κόκκινα, ανάλογα με την ποικιλία.Η ροδιά είναι ένας ανθεκτικός θάμνος. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρά, σκληρά και χαλικώδη εδάφη. Αντέχει ακόμη και πότισμα με υφάλμυρο νερό.Το ιδανικό κλίμα για την καλλιέργεια της ροδιάς είναι το θερμό. Δεν ευδοκιμεί σε κρύα κλίματα ή σε περιοχές με ομίχλη και ψυχρούς ανέμους. Τα σημεία που θα φυτευτούν οι ροδιές πρέπει να είναι ηλιόλουστα.

Όσον αφορά τη λίπανση της ροδιάς, το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας συστήνει λίπασμα 8-8-8. Άλλες πηγές προτείνουν λίπασμα 16-16-16 Και στη δύο περιπτώσεις η λίπανση γίνεται σε δύο περιόδους, το Νοέμβριο και το Μάρτιο. Τα νεαρά φυτά (3 με 5 χρονών) θέλουν περίπου 1 κιλό λίπασμα ανά δέντρο, ενώ τα μεγαλύτερα 2 κιλά ανά δέντρο.Για να μη σκάσουν τα ρόδια, θα πρέπει να ποτίζετε τακτικά τη ροδιά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού. Αν δεν το κάνετε, η απότομη λήψη νερού από το φυτό κατά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές, θα κάνει τα ρόδια να σκάσουν.Η ροδιά πολλαπλασιάζεται με δύο τρόπους. Σπέρνοντας σπόρους και χρησιμοποιώντας μοσχεύματα.
Πολλαπλασιασμός με Μοσχεύματα

Ο πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού της ροδιάς είναι με μόσχευμα. Η καλύτερη περίοδος για να πάρουμε το μόσχευμα είναι νωρίς το καλοκαίρι.
1. Το μόσχευμα θα πρέπει να παρθεί από ένα ώριμο δέντρο (μεγαλύτερο των 3 χρονών).
2. Πάρτε το μόσχευμα από κάποιο σημείο ανάμεσα στα κλαδιά. Μην επιλέξετε να πάρετε μόσχευμα από τα άκρα ενός κλαδιού (κορυφή ή κοντά στον κορμό).
3. Τα μοσχεύματα που προέρχονται από νεαρούς βλαστούς, χρειάζονται μικρότερη προσπάθεια για να βλαστήσουν.
4. Κόψτε το μόσχευμα διαγώνια από το δέντρο. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό εργαλείο ώστε να μην πληγώσετε τη ροδιά.
5. Αφαιρέστε τα φύλλα από το μόσχευμα.
6. Βουτήξτε το άκρο του μοσχεύματος που θα βάλετε στο χώμα μέσα σε ορμόνη ριζοβολίας. Η ορμόνη ριζοβολίας θα βοηθήσει το μόσχευμα να δημιουργήσει ρίζες.
7. Τοποθετήστε το μόσχευμα κατά τα 2/3 μέσα σε μία γλάστρα που έχετε βάλει χώμα και περλίτη. Ο περλίτης βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας.
8. Ποτίζετε τακτικά μέχρι να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα.
Η ανάπτυξη νέων φυτών ροδιάς από μοσχεύματα είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να πολλαπλασιάσετε τις ροδιές.

Πολλαπλασιασμός της ροδιάς με σπόρους
Αν θέλετε μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τη ροδιά με σπόρους, η διαδικασία είναι η ακόλουθη:
1. Αφαιρέστε από το ρόδι τα σπυριά και μέσα από κάθε σπυρί βγάλτε το σπόρο.
2. Αφήστε τους σπόρους να στεγνώσουν για αρκετές ημέρες.
3. Φυτέψτε τους σπόρους σε φυτώριο, χρησιμοποιώντας ειδικό χώμα για φυτώρια.
4. Το βάθος που θα τοποθετήσετε τους σπόρους είναι περίπου 1,5 εκατοστά.
5. Τοποθετήστε το φυτώριο σε ένα ζεστό μέρος που το βλέπει ο ήλιος.
6. Ποτίζετε τακτικά ώστε το χώμα να είναι υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο.
7. Οι σπόροι θα αρχίσουν να βλασταίνουν σε περίπου 2 εβδομάδες.
8. Όταν τα φυτά φτάσουν σε ύψος 6 με 8 εκατοστά, αφαιρέστε τα πιο αδύναμα φυτά.
9. Αφήστε τα φυτά ροδιάς να μεγαλώνουν μέσα σε κλειστό χώρο μέχρι να φτάσουν σε ύψος τα 60 εκατοστά.
10. Τα υγιή φυτά θα φτάσουν σε αυτό το ύψος σε περίπου 2 μήνες.
11. Τώρα ήρθε η ώρα να τα μεταφυτέψετε σε μεγαλύτερη γλάστρα και να τα αφήσετε να μεγαλώνουν σε κλειστό χώρο ή να τα μεταφυτέψετε στην τελική τους θέση στον κήπο.


Καλλιέργειες ροδιάς ανθίζουν στη Γορτυνία

Η πολυμετοχική εταιρεία ΑΛΦΕΙΟΣ ΡΟΔΙ Α.Ε. που αποσκοπεί στην ανάπτυξη οργανωμένης, συστηματικής και καθετοποιημένης καλλιέργειας ροδιάς στην περιοχή. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Καλλιάνι, ένα μικρό χωριό της Γορτυνίας, με ελάχιστους κατοίκους. Πρόεδρος της, είναι ο εμπνευστής της ιδέας, ένας άνθρωπος της αγοράς, ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, που κατοικεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος: ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Αντιπρόεδρος: ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ
Εντεταλμένος Σύμβουλος: ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
Εντεταλμένος Σύμβουλος: ΜΠΟΥΡΝΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Μέλη:
ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΑΡΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΚΟΛΙΠΕΤΣΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΟΛΟΒΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια: