Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ  ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ 

Το ελαιόλαδο 

 Έχει πλέον διαπιστωθεί η άμεση σχέση της κατανάλωσης ελαιόλαδου με την μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες ενισχύουν σημαντικά την υπόθεση ότι το ελαιόλαδο συμβάλει στη μείωση του ενδεχόμενου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως και στη μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου , επιδρά θετικά στη νόσο Alzheimer, στο έλκος και τη  σεξουαλική ανικανότητα. Όλα τα παραπάνω οφείλονται στη ποικιλία των συστατικών του που είναι κυρίως πολύτιμα λιπαρά και ισχυρά αντιοξειδωτικά. 

Τα αμύγδαλα

Πρόκειται για ένα καρπό με συμπυκνωμένη ενέργεια, πλούσιο σε καλά λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Πρόσφατες  μελέτες  αποδεικνύουν τις ευεργετικές επιδράσεις των αμυγδάλων που ευδοκιμούν στη χώρα μας. Έχουν θετική επίδραση  στο κορεσμό, την ικανοποίηση της πείνας, τη μείωση των λιπιδίων - σε άτομα με υπερλιπιδαιμία, τη μείωση του λιπώδη αδένα, του σακχάρου και της ινσουλίνης, νηστείας σε άτομα με διαβήτη τύπου II

  Η κάππαρη

Ένας τόσο μικρός καρπός, που χαρακτηρίζεται όμως για την υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ουσίες δηλαδή με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Πιο αναλυτικά έχουν μελετηθεί εκτενώς τα φλαβονοειδή  κερκετίνη και  καμφερόλη που αποτελούν μέρος των φυσικών χρωστικών της. Η κερκετίνη συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται για τα οφέλη της στην υγεία μας καθώς έχει πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι πολύ καλό φυσικό αντιφλεγμονώδες και μεταξύ άλλων βοηθάει σε περιπτώσεις αρθρίτιδας. Παρουσιάζει αντιισταμινική/αντιαλλεργική δράση. Ενδείκνυται για πρόληψη αλλεργικών καταστάσεων, και άσθματος. Επιπλέον υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη. Η καμφερόλη βρίσκεται και αυτή σε μεγάλη περιεκτικότητα στην κάπαρη και έχει συνδεθεί με μειωμένες πιθανότητες καρδιοπάθειας , την αντικαρκινική της δράση και  την θεραπεία του λιπώδους ήπατος. 

Η κορινθιακή σταφίδα

Μελέτες σε ανθρώπους επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαύρης, κορινθιακής σταφίδας, η οποία έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά και φθηνότερη από τα διάφορα είδη μούρων που έχουν γίνει τόσο μεγάλη μόδα το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.Επιπλέον διαθέτει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση μέσω της παραγωγής ενδοκυτταρικού οξειδίου του αζώτου. Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχεία και συγκεκριμένα μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Δεδομένου ότι η σταφίδα καταναλώνεται με τη φλούδα της, περιέχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών -  υψηλότερο μάλιστα από τα υπόλοιπα είδη σταφίδας ενώ είναι και υψηλότερο από εκείνο των περισσότερων φρούτων. Τα σάκχαρα της σταφίδας δεν είναι σε μορφή κρυστάλλων, επομένως μπορούν να «εγκλωβίσουν» άλλα συστατικά, αντιοξειδωτικά, αρωματικές ουσίες, και να τα προστατεύσουν. Παράλληλα τα κουκούτσια, όταν υπάρχουν, συνεισφέρουν και αυτά στο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο.

 Τα κράνα 

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, αποδείχθηκε ότι τα κράνα υπερτερούν σε ολική αντιοξειδωτική ικανότητα από διαφόρους διαδεδομένους  για τα αντιοξειδωτικά τους, καρπούς , όπως το ρόδι ή το βατόμουρο. Έτσι λοιπόν όταν κάποιος καταναλώνει αυτούσιους καρπούς κρανιάς αποκομίζει μια σειρά από σημαντικά διατροφικά οφέλη όπως βιταμίνη C, ανθοκυάνες, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία.   Και περνάμε στον κρόκο Κοζάνης που με τη σειρά του έχει να επιδείξει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Tα είδη  αντιοξειδωτικών που περιέχει, αποδεικνύεται από μελέτες,  ότι έχουν ευεργετικά οφέλη για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Άλλες πάλι μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα του, μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης ,ενώ βρέθηκε να έχει θετική επίδραση και σε ασθενείς με ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας Αlzheimer

  Η μαστίχα Χίου

 Έχει αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Άλλες πάλι μελέτες αποδεικνύουν ότι η  μοναδική της σύνθεση τη καθιστά προληπτικό μέσο και πιθανόν θεραπευτικό κατά της τερηδόνας. Κάποια επίσης καινούρια επιστημονικά δεδομένα έρχονται να συμπληρώσουν, όσα ήδη γνωρίζαμε για τις θετικές επιδράσεις της,  σε ασθενείς με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, και να αναδείξουν τη δράση της, ως θεραπεία για το  έλκος και τη νόσο του crohn.Τέλος άλλες  μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση της μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης.  

Το ρόδι

 Το φρούτο που βρέθηκε κατόπιν μελετών ότι θεραπεύει  την αθηροσκλήρωση, έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά, στα αγγεία μας, στο διαβήτη τύπου II, στην στυτική δυσλειτουργία, σε βακτηριακές λοιμώξεις, στην υπέρταση, στην ανδρική υπογονιμότητα αλλά και την παχυσαρκία. Όλα αυτά γιατί εκτός από  αρκετή βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ περιέχει και φαινολικές ουσίες  με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση που δε συναντάται  μέχρι στιγμής πουθενά αλλού στη φύση.  


ΑΛΛΕΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ 

Ο ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ
Ο λιναρόσπορος καλλιεργήθηκε στη Βαβυλώνα ήδη από το 3000 π.Χ.. 
Οι σπόροι βοηθούν με την καύση του σωματικού λίπους, καθώς είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και διαθέτουν και φυτικές ίνες. Αυτά τα μικρά σποράκια μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στη καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.  Οι σπόροι από το φυτό λίνο μπορεί να χρησιμοποιηθούν ολόκληροι σε γεύματα ή να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήθει ένα φυτικό έλαιο γνωστό ως λινέλαιο. Ο λιναρόσπορος είναι μία από της πιο συμπυκνωμένες πηγές φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών. Ο λιναρόσπορος περιέχει 50 έως 60% ωμέγα-3, λιπαρά οξέα στη μορφή α-λινολενικό οξύ. Οι σπόροι λιναριού είναι επίσης πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, φυτοοιστρογόνα λιγνάνες, πρωτεΐνες και κάλιο. Παρά το γεγονός ότι ο λιναρόσπορος περιέχει όλα τα είδη των υγιεινών συστατικών, οφείλει πρωτογενή υγιής φήμη της σε τρεις από αυτές:
Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε:
Λιγνάνες. Οι λιγνάνες είναι μία από τις κύριες κατηγορίες των φυτοοιστρογόνων. Έχουν οιστρογόνα, χημικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να σαρώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Ο λιναρόσπορος θεωρείται μία από τις καλύτερες πηγές των λιγνανών. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μια πλούσια σε λιγνάνες διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική».
Ίνες. Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος τόσο σε διαλυτές ίνες (διαλύονται σε νερό) όσο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες (δεν διαλύονται στο νερό). H διαλυτή ίνα διαλύεται με νερό και δημιουργεί ένα πήκτωμα, ουσία που βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος και τα επίπεδα γλυκόζης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αδιάλυτες φυτικές ίνες απορροφούν νερό προσθέτουν όγκο στο πεπτικό σύστημα και βοηθά να λειτουργεί καλύτερα.
Ωμέγα-3. Τα  λιπαρά οξέα θεωρούνται “καλά” λίπη και είναι ευεργετικά για την καρδιά. Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά μπορούν να ληφθούν μόνο με την κατανάλωση των σωστών τροφών, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να τα παράγει.
Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι σπόροι αυτοί είναι ευεργετικοί για την υγεία της καρδιάς, καθώς και το γεγονός ότι είναι μια πλούσια πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition και διαπιστώθηκε ότι οι σπόροι (όχι το λάδι) μπορούν να μειώσουν την ολική και την LDL (κακή) χοληστερόλη σε ένα σημαντικό ποσό, ιδιαίτερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
ΤΑ  ΜΥΡΤΙΛΛΑ ή  ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΡΙ
Τα μύρτιλλα αποτελούν μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, γεγονός που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας. Το δέρμα μας παραμένει σφριγηλό και νεανικό, τα κύτταρά μας αναδομούνται και η διαδικασία γήρανσης επιβραδύνεται.
Το μύρτιλλο,  είναι ένας νοστιμότατος καρπός, που κρύβει μέσα του τον μυστικό κώδικα της νεότητας και της υγείας. Καλό είναι οι ασθενείς από αρτηριοσκλήρυνση και διαβήτη, να τους καταναλώνουν σε όποια μορφή θέλουν (συμπλήρωμα, τσάι, μαρμελάδα χωρίς-με ζάχαρη, αποξηραμένους καρπούς) καθώς προστατεύει θεραπευτικά και προληπτικά τις κουρασμένες φλέβες τους. Σαν οποιαδήποτε κόκκινο φρούτο βέβαια, φροντίζει και την ομορφιά από μέσα, αφού δίνει λάμψη και καθαρότητα στο δέρμα. Θεωρείται επίσης η λύση για την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
Φυσικά οι δυνατότητες τους δεν σταματούν εδώ.
Τα μύρτιλλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, εμφανίζουν έντονη αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Χάρη σε αυτές και σε πολλά ακόμη συστατικά τους, εμποδίζουν την προσκόλληση βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, προλαβαίνοντας λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Για όσους αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, μια χούφτα μύρτιλλα κάθε πρωί μαζί με γιαούρτι μπορεί να είναι η καλύτερη λύση.
Τροφή για τον εγκέφαλο
Για να γίνεστε κάθε μέρα κι εξυπνότεροι, προτιμήστε για κολατσιό στο σχολείο ή την δουλειά μια χούφτα ξερά μπλε μούρα. Σύμφωνα με έρευνα  στην Βρετανία, τα μύρτιλλα έχουν την ικανότητα να αντιστρέφουν την σχέση απώλειας μνήμης – ηλικίας, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχουν.
Αν οι παραπάνω ιδιότητες των μύρτιλλων δεν φτάνουν για να σας πείσουν να τα βάλετε στην ζωή και το τραπέζι σας, τότε λάβετε υπόψη ότι είναι επίσης, πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Α, C και Ε, περιέχουν επίσης, β καροτένιο και τα ιχνοστοιχεία κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο.
Η  ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ
Η Σπιρουλίνα είναι ένα μπλε-πράσινο μικρο φύκι που βοήθα να παραχθεί το οξυγόνο στην ατμόσφαιρά μας δισεκατομμύρια χρόνια τώρα, έτσι ώστε να μπορούν να εμφανιστούν και άλλες μορφές ζωής.  Εκατοντάδες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τις θρεπτικές ικανότητες της Σπιρουλίνας.  Έχει 60-70 % περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι διαθέτει όλα τα 8 απαραίτητα αμινοξέα και 10 μη απαραίτητα που υποστηρίζουν την καλή υγεία, ενώ  περιέχει και μια σειρά από πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα.
Η τόνωση του ανοσοποιητικού είναι μια από τις ιδιότητες της Σπιρουλίνας καθώς μέσω αυτής της ιδιότητας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση διαφόρων λοιμώξεων και στην ενίσχυση της κυτταρικής λειτουργίας. Το σκούρο πράσινο χρώμα της Σπιρουλίνας είναι ένα μέτρο του πόσο πλούσια είναι σε χλωροφύλλη, η οποία με τη σειρά της είναι ένας σημαντικός παράγοντας αποτοξίνωσης, βοηθώντας το σώμα να παραμείνει ανέπαφο από την ατμοσφαιρική ρύπανση και από άλλες μορφές ρύπανσης.  Διεισδύει στο βάθος του σώματος όπου βρίσκεται και το DNA και του προσφέρει κυτταρική αναγέννηση, έτσι που βοηθά κατά πολύ την κυτταρική επικοινωνία και την ευεξία.  Υπάρχει αρκετή επιστημονική έρευνα για την επικύρωση των αποτελεσμάτων που δείχνουν τις ανοσοποιητικοτονωτικές  ιδιότητες της Σπιρουλίνας.
Η νόσος του Crohn
Αν και η ακριβής αιτία της νόσου του Crohn είναι ακόμα άγνωστη, μπορεί να πρόκειται για ένα σφάλμα με το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο μπορεί να αντιδράσει σε τρόφιμα ή κοινά βακτήρια σαν να ήταν παθογόνοι εισβολείς.  Η προκύπτουσα ανοσοαπόκριση παράγει φλεγμονή στα έντερα, προκαλώντας οίδημα και βλάβη στους ιστούς επενδύσεως. Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος και διάρροια, μερικές φορές με πρωκτική αιμορραγία. Η διαταραχή μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία από την απώλεια αίματος, κόπωση, απώλεια βάρους ή πυρετό.
Ένα κοινό σύμπτωμα της νόσου του Crohn, συχνή και εξουθενωτική διάρροια, μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό και απώλεια βάρους.  Επειδή η Σπιρουλίνα είναι ιδιαίτερα θρεπτική, η κατανάλωση της μπορεί να βελτιώσει τη διατροφική κατάσταση ας και να μειώσει την απώλεια βάρους και την κούραση.  Επιπλέον, η Σπιρουλίνα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταστολή της φλεγμονής, όπως φαίνεται από πολλές εργαστηριακές μελέτες που συνοψίστηκαν στο ‘’Journal of the American Association Neutraceutical ‘’ το 2002. Η έρευνα δείχνει ότι η Σπιρουλίνα καταστέλλει τη φλεγμονή αναστέλλοντας την παραγωγή των φλεγμονωδών χημικών ουσιών, και μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τους ανθυγιεινούς μικροοργανισμούς που μπορεί να βρεθούν στον εντερικό σωλήνα μετά από μια περίοδο διάρροιας, τόσο μέσω της επίδρασής της στο ανοσοποιητικό σύστημα και την άμεση αντι – παθογόνο δράση του. Αν και τα ευρήματα είναι πολύ ελπιδοφόρα, οι κλινικές δοκιμές της Σπιρουλίνας σε άτομα που διατρέχουν τον κίνδυνο της νόσου του Crohn εξακολουθούν να πραγματοποιούνται.
ΤΟ  ΙΠΠΟΦΑΕΣ
Έχει υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, το μούρο Ιπποφαές είναι μια ισχυρή τροφή.
Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Ασία και την Ευρώπη για πολλά θρεπτικά και φαρμακευτικά αποτελέσματα, το Ιπποφαές είναι όχι πολύ γνωστό  στη Βόρεια Αμερική.  Με καταγωγή  από τα Ιμαλάια, αυτό το προσαρμόσιμο φυτό τώρα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, όπου βλέπουμε τα μούρα του να χρησιμοποιούνται σε όλες τις μορφές από χυμό, μαρμελάδες, μέχρι και σε κρέμες για την προστασία της επιδερμίδας.
Αυτό το μικροσκοπικό κίτρινο-πορτοκαλί μούρο είναι περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους ενός βατόμουρου, αλλά έχει 12 φορές την ποσότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι Με υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, το μούρο του φυτού Ιπποφαές είναι μια ισχυρή τροφή Γνωστό ως ένα από τα πιο θρεπτικά και πλούσια σε βιταμίνες τρόφιμα στον κόσμο και προσφέροντας οφέλη τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, το Ιπποφαές έχει γίνει γρήγορα δημοφιλής, όπως το Acai Berry και ρόδι.
Τέσσερα ισχυρά οφέλη :
1. Χάστε βάρος και καταπολεμήστε ασθένειες : Το Ιπποφαές πρόσφατα έλαβε έπαινο από τον Dr Oz καθώς μελέτες έχουν δείξει την ικανότητά του να συμβάλει στην απώλεια βάρους, εμποδίζοντας την αποθήκευση του περίσσιου λίπους.  Με την απώλεια βάρους, υπάρχει επίσης μία μείωση στην καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη.
Ενώ, έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα της CRP (C- αντιδρώσα πρωτεΐνη), μία πρωτεΐνη που σχετίζεται με την φλεγμονή.
2. Ενυδάτωση από μέσα προς τα έξω : Αυτό το ισχυρό μούρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα 3, 6, 9, και το σπάνιο 7.  Και παρόλο που είμαστε ακόμα σε αναμονή για περισσότερες μελέτες σχετικά με τα οφέλη των ωμέγα 7 λιπαρών οξέων, όταν πρόκειται για τις αντι -φλεγμονώδεις ιδιότητες του, τα αποτελέσματα φαίνονται ελπιδοφόρα. Η τακτική κατανάλωση αυτών των λιπαρών οξέων βοηθά στην λίπανση ενός στεγνού και στάσιμου εντέρου αυξάνοντας τακτικές κενώσεις για τους πάσχοντες από δυσκοιλιότητα.
3. Αποκτήστε λάμψη: Αυτό που είναι φοβερό με το μούρο Ιπποφαές είναι και η δυνατότητα για τοπική χρήση.  Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C το καθιστά ελκυστικό για κρέμες προσώπου και ορούς, λόγω των ενώσεων που βοηθούν στον σχηματισμό κολλαγόνου του.  Η βιταμίνη C διατηρεί τη σταθερότητα του δέρμα σας, την ελαστικότητα του, ενώ υπάρχουν λιγότερες ρυτίδες και είναι γνωστό για τις ιδιότητες αποκατάστασης.
4. Ηρεμία δέρμα σας: Για το ερεθισμένο δέρμα, το Ιπποφαές μπορεί να είναι εξαιρετικά θεραπευτικό.  Τα Ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή (και ως εκ τούτου, την ερυθρότητα), κάψιμο και φαγούρα, ενώ η βιταμίνη Ε βοηθά στην επούλωση του δέρματος γρήγορα και τη μείωση των ουλών που μπορεί να υπάρχουν.
ΤΟ  ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ
        Το τόσο ευεργετικό για την υγεία μας φυτό Γκότζι Μπέρι από την Κίνα έχει βρει γόνιμο έδαφος για καλλιέργεια στην Ελλάδα και ήδη οι εγχώριοι καταναλωτές ετοιμάζονται για σημαντικές εξαγωγές.
Είναι της μόδας και είναι ευεργετικό για την υγεία. Ένα άγνωστο μέχρι πρότινος φυτό, το Γκότζι Μπέρι από τη μακρινή Νίγκτζια της βορειοδυτικής Κίνας, έχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση και αναμειγνύεται με άλλους ξηρούς καρπούς, μπαίνει ως συμπλήρωμα σε σοκολάτες, χυμούς έως και σε καλλυντικά!
       Εκτός από τη γεύση του είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει για την υγεία. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και η διατροφική του αξία είναι τεράστιες. Η ημερήσια κατανάλωση 10-30 γραμμαρίων, σε οποιαδήποτε μορφή, δίνει ενέργεια, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασική δράση, μειώνει την ολική χοληστερόλη στο αίμα, βοηθά στο μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών, στη σύνθεση ενζύμων και ορμονών, στην επούλωση πληγών, στην καλή όραση, στην ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών.
      Το Γκότζι Μπέρι καλλιεργείται ήδη στην Ελλάδα και μάλιστα η ποιότητά του είναι πολύ υψηλή. Οι Έλληνες καλλιεργητές μάλιστα ελπίζουν πως πολύ σύντομα το “ελληνικό Γκότζι” θα κατακτήσει τον κόσμο, όπως άλλωστε κάνει και ο κρόκος Κοζάνης. Ο παραλληλισμός δεν είναι τυχαίος αφού η πατρίδα του ελληνικού Γκότζι είναι η ίδια περιοχή!
Goji Berry (Γκότζι Μπέρι):  Ιδιότητες
Το Goji Berry το οποίο σημαίνει το μούρο της ευτυχίας, είναι ένα φυτό γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στο Θιβέτ που πρόσφατα άρχισε να καλλιεργείται πειραματικά και στα ελληνικά χωράφια. Υπάρχουν αναφορές ότι το Γκότζι Μπέρι έχει ευεργετικές ιδιότητες. Αναζωογονεί και δίνει ενέργεια στον οργανισμό, γι’ αυτό και θεωρείται υπερτροφή και έχει τη φήμη «ελιξήριο της μακροζωίας». Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για ένα κόκκινο άγριο αντιοξειδωτικό φρούτο το οποίο περιέχει 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες. Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει το 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες , το αμέσως δεύτερο πιο αντιοξειδωτικό φρούτο είναι το βατόμουρο με 2.400 αντιοξειδωτικές μονάδες, δηλαδή το γκοτζι μπέρι έχει πάνω από 10 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές μονάδες από το δεύτερο στη λίστα των αντιοξειδωτικών καρπών!


Δεν υπάρχουν σχόλια: