Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΕΛΙΕΣ

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΕΛΙΕΣ
Από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο είναι η περίοδος που ωριμάζουν οι ελιές, ανάλογα της ποικιλίας τους και την περιοχή τους.
Την ΠΡΟΣΟΧΗ μας πρέπει να δώσουμε στην συγκομιδή των γιατί πρέπει να γίνεται πάντα με το χέρι.
Τις χοντροελιές όσο είναι ακόμα πράσινες, πριν ωριμάσουν και μαυρίσουν.
Τις Καλαμών τις αφήνουμε να μαυρίσουν αλλά όχι να ωριμάσουν και να ζαρώσουν.
 Τις πράσινες ελιές τις στουμπάμε. Τις μαύρες Καλαμών τις χαράζουμε με μαχαίρι ή ξυράφι 2 ή 3 φορές ή τις τρυπάμε 2 – 3 φορές με ένα πιρούνι ΠΡΟΣΟΧΗ όχι μέχρι το κόκκαλο.
Αφού τις στουμπίσουμε ή τις χαράξουμε τις βάζουμε σε δοχείο με νερό για περίπου 10 με 15 μέρες για να ξεπικρίσουν. Αλλάζουμε το νερό κάθε δυο μέρες  για να ξεπικρίσουν. Μετά την 8η μέρα τις δοκιμάζουμε αν ξεπίκρισαν εάν όχι τις αφήνουμε δυο – τρεις μέρες ή ανάλογα το πώς τις θέλετε.
Ο Χώρος που θα τις αποθηκεύσουμε να είναι σκιερός και δροσερός.
Αφού τις έχουμε δοκιμάσει και μας αρέσει η γεύση τους τις στραγγίζουμε από το νερό και τις τοποθετούμε στο τελικό δοχείο φύλαξης και συντήρησής τους.
Στο δοχείο θα πρέπει να προσθέσουμε για την συντήρησή του την άλμη. Δηλαδή 1 κιλό νερό ( το νερό θα το έχουμε βράσει και κρυώσει) - 70 γραμμάρια αλάτι. Αν θέλουμε να τις κρατήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα θα βάλουμε περισσότερο αλάτι.
Στο επάνω μέρος θα αφήσουμε κενό νερού και θα ρίξουμε ένα δάχτυλο λάδι για να μην πιάσουν μούχλα.
Ανάλογα τι γεύση θέλουμε να έχουν ρίχνουμε μέσα στο δοχείο κομμάτια λεμόνι, σκόρδο, κλαδάκια ρίγανη, μάραθο, ξύδι  ή σέλινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: