Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ


ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ  ΓΕΜΙΣΤΗ


ΥΛΙΚΑ

1 γαλοπούλα 5-6 κιλά
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα βούτυρο
αλάτι, πιπέρι



ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

7 κουταλιές βούτυρο
τα εντόσθια της γαλοπούλας
1/3  κιλού κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλού κιμά χοιρινό
1/4 κούπας ρύζι Καρολίνα
220 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα, σε κομματάκια
1/4 κούπας κουκουνάρια
2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά)
1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος
1/4 κούπας σταφίδες (προαιρετικά)

ΟΔΗΓΙΕΣ 

Αφαιρέστε τα εντόσθια από τη γαλοπούλα, πλύνετε την καλά μέσα και έξω κι αφήστε τη να στραγγίσει.
Λιώστε το βούτυρο κι ανακατέψτε το με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. από το μείγμα αυτό Αλείψτε και τρίψτε τη γαλοπούλα. Με αλάτι και πιπέρι Πασπαλίστε την κοιλιά και το άνοιγμα του στήθους. Ετοιμάστε τη γέμιση. Πλύνετε και κόψτε σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Βάλτε σε κατσαρόλα το βούτυρο, ζεστάνετε  το σε δυνατή φωτιά, ρίξτε μέσα τα εντόσθια, τον κιμά, το κρεμμύδι  σοτάρετε τα καλά. Ρίξτε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι  πιπέρι. Τέλος, ρίξτε κι ανακατέψτε το ζωμό κότας. Κατεβάστε το μείγμα από τη φωτιά κι αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πάρτε όσο χρειάζεται και γεμίστε πρώτα το στήθος της γαλοπούλας. Γυρίστε την πέτσα του λαιμού προς την πλάτη και ράψετε την στην  ράχης. Πιάστε μια - μια τις φτερούγες, γυρίστε τις προς τη ράχη και διπλώστε και δέστε τις άκρες τους κάτω από την πλάτη. Έτσι, και δεν χρειάζεται να δέσετε τις φτερούγες με το σώμα. Γεμίστε με την υπόλοιπη γέμιση το άνοιγμα της κοιλιάς και ράψτε το. Μην παραγεμίσετε τη γαλοπούλα. Αφήστε λίγο χώρο, γιατί η γέμιση με το ψήσιμο θα φουσκώσει. Δέστε και στερεώστε καλά τα μπούτια με την ουρά. Βάλτε τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Ρίξτε στο ταψί λίγο νερό και προσέξτε να μην μείνει χωρίς νερό, όσο ψήνεται η γαλοπούλα. Φτιάξτε από αλουμινόχαρτο ένα καπέλο και σκεπάστε τη γαλοπούλα έτσι, ώστε να καλύπτονται το στήθος και τα μπούτια και να μένουν ακάλυπτα τα πλευρά του πουλιού. Βάλτε τη σε φούρνο 160 βαθμών Κελσίου και αφήστε να ψηθεί τόσες ώρες, όσα είναι τα κιλά της. Την τελευταία ώρα, ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανοίγετε από καιρό σε καιρό το φούρνο και αλείφετε τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο μίγμα χυμών λεμονιού - πορτοκαλιού και βουτύρου, χρησιμοποιώντας ένα μακρύ πινέλο. Έτσι, η πέτσα της δε θα σκάσει και θα πάρει ένα λείο, γυαλιστερό, ροδοκόκκινο χρώμα. Πριν τη βγάλετε από το φούρνο, εάν το χρώμα της δεν σας ικανοποιεί, βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τη 15' ακόμη.


ΧΟΙΡΙΝΟ  ΦΡΙΚΑΣΕ


ΥΛΙΚA

1 κιλό χοιρινό
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 ψιλοκομμένα μαρούλια
λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια
μερικά φύλλα σέλινο
1 / 2 ματσάκι άνηθο
Αλατοπίπερο
3 αυγά
1 φρέσκο
 ​​χυμό λεμονιού

                                                                                   
ΟΔΗΓIΕΣ

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες, Βάλτε σε μια κατσαρόλα να κάψει το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, Προσθέστε το κρέας και συνεχίζουμε να σοτάρουμε, Προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό, το σέλινο, μαρούλι και άνηθο. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι Αφήστε να βράσει 1 ½ ώρες Μόλις είναι έτοιμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά. και προετοιμασία τις σάλτσας λεμονιού. Χωρισμένοι κρόκοι από ασπράδια, Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα  Βάλτε τους κρόκους μέσα στα ασπράδια . Προσθέστε το χυμό λεμονιού  Προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζουμί από την κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να αποφεύγετε την κοπή των αυγών . Αδειάστε το μείγμα στην κατσαρόλα,ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει η σάλτσα λεμονιού σε όλο το  το φαγητό. 


 ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά Λάδι
1κιλό Ζάχαρη
1 φακελάκι Γαρύφαλλο
1 φακελάκι Κανέλλα
1 νεροπότηρο «αλισίβα» *
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 κρασοπότηρο κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
Ξύσμα πορτοκαλιού και 
λεμονιού
Αλεύρι (όσο χρειαστεί ώστε η ζύμη να βγει πιο μαλακή)

ΟΔΗΓΙΕΣ  

Πως τα πλάθομαι

Αρχικά χτυπάμε για 1 ώρα περίπου, το λάδι με το χέρι και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Χτυπάμε ακόμη 5΄ λεπτά και ακολούθως ρίχνουμε τις φλούδες από το πορτοκάλι και το λεμόνι, την κανέλλα και το γαρύφαλλο καθώς και τον χυμό πορτοκαλιού. Μέσα στο κονιάκ διαλύουμε τη σόδα και το ρίχνουμε και αυτό μέσα στα υπόλοιπα υλικά.Τελευταία προσθέτουμε το Αλεύρι (όσο χρειάζεται ώστε το μείγμα να γίνει πιο μαλακό). Στην συνέχεια ανακατεύουμε τα υλικά, ίσα που αυτά να αναμειχθούν. Κατόπιν αφήνουμε τη ζύμη μας να «ηρεμήσει» για λίγα λεπτά και μετά πλάθουμε τα μελομακάρονα μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο βαθμούς και τα ψήνουμε. Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνουμε να κρυώσουν

Πως φτιάχνομαι  το μέλωμα
  
Σε μια κατσαρόλα διαλύουμε σε ζεστό νερό περίπου 1 κιλό μέλι.
  Μόλις το μέλι διαλυθεί στο νερό, αρχίζουμε να ρίχνουμε στην κατσαρόλα, λίγα – λίγα τα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε εκεί μέσα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα 9κάποια δευτερόλεπτα), περιστρέφοντας τα όμως, ώστε το μέλωμα τους να γίνει από όλες τις πλευρές. Στη συνεχεία τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με μείγμα από ψιλοκομμένο καρύδι, ζάχαρη και κανέλλα.



ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

600 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αυγών
2 φακελάκια βανίλια
2 κουταλάκια μπέικιν - πάουντερ
3 κουταλιές κονιάκ
250 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροαλεσμένα
1 κιλό αλεύρι μαλακό
μισό κιλό ζάχαρη άχνη, λίγο ανθόνερο
                                                      
ΟΔΗΓΙΕΣ

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσει και συνεχίζετε με τους κρόκους, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, τα αμύγδαλα και προσθέτετε σιγά - σιγά το αλεύρι. Ζυμώνετε αρκετή ώρα ώστε η ζύμη για τους κουραμπιέδες να γίνει μαλακή για να πλάθεται εύκολα. Πλάθετε τους κουραμπιέδες και τους βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τους ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20' περίπου. Μόλις τους βγάλετε, τους πασπαλίζετε με το ανθόνερο και την άχνη ζάχαρη. Όταν κρυώσουν, τοποθετείτε τους κουραμπιέδες στην πιατέλα και τους πασπαλίζετε ακόμα μία φορά με ζάχαρη άχνη



ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
για βασιλόπιτα:

260 gr Βούτυρο (βιτάμ)
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 πακέτο φαρίνα γιώτης
1 κουταλάκι μπέικιν
6 Μέτρια αυγά
2 πορτοκάλια χυμό & το ξύσμα
1 βανίλια
11/4 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες (προαιρετικά)

ΟΔΗΓΙΕΣ


Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε το βούτυρο (λιωμένο), τη βανίλια & το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι στο μείγμα και εξακολουθείτε το χτύπημα έως ότου αναμιχτούν
 τα υλικά.
Διαλύετε το μπέικιν στο χυμό πορτοκαλιού τα προσθέτετε στο μείγμα και χτυπάτε 3-4λεπτά.
Τελευταία
 αλευρώνετε τα καρύδια και τις σταφίδες και τα βάζετε  στο μείγμα. Εν συνεχεία  ανακατεύετε με μια κουτάλα μερικέ  φορές.
Ρίχνετε τη βασιλόπιτα σε βουτυρωμένο ταψί και την ψήνετε στους 180 βαθμούς
 1 ώρα περίπου .
Όταν κρυώσει η βασιλόπιτα την πασπαλίζετε με ζάχαρη και
 
τη στολίζετε με γιορτινά του γούστου μας .

ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: