Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη χύτρα ταχύτητας,
το σύγχρονο σκεύος που σας μαγειρεύει γρήγορα υγιεινά και νόστιμα φαγητά
Οδηγίες χρήσης και χρόνοι ανά πρώτη ύλη
Αφού μάθαμε πόσο υγιεινή και αποτελεσματική-ασφαλής είναι η χύτρα ταχύτητας, έχουμε καταρτίσει ένα πίνακα με το χρόνο μαγειρέματος ανά πρώτη ύλη. Ώστε να μην τα μαγειρεύετε παραπάνω από όσο χρειάζεται και σπαταλάτε εκτός από χρόνο και τα θρεπτικά τους συστατικά.
Αφού τοποθετήσετε τις πρώτες ύλες σας στην χύτρα ταχύτητας με λίγο νερό τις αφήνετε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά κι έπειτα σκεπάζετε την χύτρα ταχύτητας με το καπάκι της. Όταν αρχίσει να ανεβαίνει η βαλβίδα της χαμηλώνετε τη θερμοκρασία ανάλογα με τη διαβάθμιση της θερμοκρασίας της κουζίνας σας, π.χ. Αν έχει 1-3 το χαμηλώνετε στο 1, αν έχει 1-9 το χαμηλώνετε στο 3 ή 4 και στην περίπτωση που μαγειρεύετε σε φωτιά, μειώνεται την έντασή της σε μέτρια.
Συμβουλευτείτε όπως και να έχει τις οδηγίες του κατασκευαστή για την ορθή χρήση της εκάστοτε χύτρας ταχύτητας.
Ανάλογα με τον όγκο φαγητού που μαγειρεύετε επιλέξτε ανάμεσα σε χύτρες χωρητικότητας που κυμαίνονται από 4,5 μέχρι 10 λίτρα.Με ηλεκτρονικά προγράμματα μαγειρέματος ή πιο συμβατικές.
Χρόνοι μαγειρέματος σε χύτρα ταχύτητας
Πρώτη ύλη | Λεπτά μαγειρέματος |
Λαχανικά-Όσπρια | |
Αγκινάρα | 6΄-8΄ |
Σπαράγγια | 1΄-2΄ |
Πράσινα Φασόλια | 2΄-3΄ |
Μπρόκολο | 2΄-5' |
Πατάτες | 5΄-7' |
Σπανάκι | 1΄ |
Άσπρα ξερά φασόλια | 6΄-8΄ |
Φακές | 7΄-8΄ |
Ρεβίθια | 9΄-14΄ |
Πράσο | 2΄-4΄ |
Κρέατα-Πουλερικά | |
700γρ μοσχάρι σε κομμάτια | 10΄-15΄ |
Κεφτεδάκια μοσχαρίσια 450-900 γρ | 4΄-9΄ |
Κοτόπουλο στήθος με κόκαλο1-1/2κιλό | 8΄-10΄ |
Ολόκληρο κοτόπουλο 1-/12 κιλό | 20΄-30΄ |
Κοτόπουλο σε κύβους | 5΄ |
Πάπια ολόκληρη 1/2-2 κιλά | 25΄-30΄ |
Αρνί μπούτι | 35΄-40΄ |
Χοιρινό σε κύβους | 20΄-25΄ |
Στήθος γαλοπούλας ολόκληρο | 20΄-30΄ |
Θαλασσινά | |
Καβούρι | 2΄-3΄ |
Ψάρι ολόκληρο | 5΄-6΄ |
Ψάρι Φιλέτο | 2΄-3΄ |
Αστακός 700-900γρ | 2΄-3΄ |
Μύδια | 2΄-3΄ |
Γαρίδες | 1΄-2΄ |
Είναι επικίνδυνες οι χύτρες ταχύτητας;
Η αλήθεια είναι ότι έχουν ακουστεί πολλά για τις χύτρες ταχύτητες. Μάλιστα έχουν αναφερθεί περιστατικά με χύτρες να εκτοξεύονται στο ταβάνι και να σκάνε σαν χειροβομβίδες.
Η αλήθεια είναι ότι επειδή αναπτύσσεται μεγάλη πίεση χρειάζεται προσοχή. Το σημαντικότερο είναι να επιλέγετε επώνυμες χύτρες ποιότητας που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας.
Επίσης σημαντικό είναι να φροντίζετε το λάστιχο του καπακιού και οι βαλβίδα να είναι πάντα καθαρά και σε καλή κατάσταση. Η αντικατάσταση τους δεν κοστίζει ιδιαίτερα ακριβά δεδομένου ότι γίνεται μετά από κάποια χρόνια χρήσης (ανάλογα με το μοντέλο).
Τέλος καλό είναι να μην αφήνετε μια χύτρα ταχύτητας στη φωτιά και να φεύγετε από το σπίτι. Κι αυτό γιατί να δείτε κάτι ασυνήθιστο, όπως πχ την χύτρα να χοροπηδάει άνω στο μάτι, απλά την τραβάτε από την φωτιά και περιμένετε να κρυώσει.
Γενικά, οι σύγχρονες χύτρες ταχύτητας είναι αρκετά ασφαλείς αν πάρετε κάποιες βασικές προφυλάξεις.
Γενικά, οι σύγχρονες χύτρες ταχύτητας είναι αρκετά ασφαλείς αν πάρετε κάποιες βασικές προφυλάξεις.
Όταν μαγειρεύετε με τη χύτρα ταχύτητος θυμηθείτε πως το υγρό που βάζετε δεν θα εξατμιστεί. Άρα αν βάλετε πολύ, θα έχετε ένα φαγητό... σούπα.
Πως λειτουργεί:
Βάζουμε το φαγητό που θα μαγειρέψουμε στη χύτρα , πάντα με πολύ λίγο νερό Κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε μέχρι να σφυρίξει , η αν είναι με βαλβίδα να τη δούμε να ανεβαίνει μέχρι το σημείο που σημειώνει ο κατασκευαστής . Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά μας στο ελάχιστο (από το 6 πχ στο 1,1/2 με 2). Ο χρόνος μαγειρέματος υπολογίζεται από την ώρα που θα χαμηλώσουμε τη φωτιά και είναι το 1/3 του χρόνου που χρειάζεται χωρείς χύτρα.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει το φαγητό μας να μαγειρευτεί στο 1/3 του χρόνου που θα ήθελε κανονικά; Καθώς ανεβαίνει η εσωτερική θερμοκρασία, ανεβαίνει και η πίεση, φτάνοντας μέχρι και 15 psi πάνω από την κανονική ατμοσφαιρική πίεση που βρίσκουμε στην επιφάνεια της θάλασσας (όταν φτάνει σε αυτό το σημείο, τότε υπάρχει η βαλβίδα ασφαλείας που αφήνει λίγο από τον ατμό να διαφύγει ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω αύξηση της πίεσης). Η αυξημένη πίεση κάνει το νερό να βράζει στους 122°C αντί των 100°C που βράζει κανονικά και σε αυτή την υψηλή θερμοκρασία το φαγητό μαγειρεύεται γρηγορότερα.
Πως ανοίγουμε το καπάκι:
Θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει οπωσδήποτε να φύγει όλος ο ατμός από μέσα για να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε το καπάκι Ένας τρόπος είναι να πιέσουμε την βαλβίδα που μας υποδεικνύει ο κατασκευαστής και να φεύγει από εκεί ο ατμός σιγά σιγά Αλός τρόπος αν αφήσουμε τη χύτρα κάτω από τη βρύση ρίχνοντας κρύο νερό μέχρι να δούμε τη βαλβίδα ασφαλείας να πέφτει τελείως δείγμα ότι έφυγε ο ατμός Και τέλος να αφήσουμε τη χύτρα κλείνοντας τη φωτιά να κρυώσει και να πέσει ο ατμός μέσα σε αυτή.
Βασικές Συμβουλές για το μαγείρεμα:
- Όταν μαγειρεύετε με τη χύτρα ταχύτητος θυμηθείτε πως το υγρό που βάζετε δεν θα εξατμιστεί. Άρα αν βάλετε πολύ, θα έχετε ένα φαγητό... σούπα.
- Το φαγητό είναι έτοιμο στο 1/3 περίπου του χρόνου που θα ήθελε κανονικά.
- Ο χρόνος μαγειρέματος αρχίζει να μετράται από την ώρα που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα.
- Μην ξεχάσετε, όταν αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα, χαμηλώστε πολύ τη φωτιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου