Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΠΑΣΧΑ 2015 ΣΤΟ ΣΠΑΘΑΡΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΠΑΣΧΑ 2015 ΣΤΟ ΣΠΑΘΑΡΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

        Πάσχα στο αγαπημένο μας χωριό, Πάσχα στη γενέτειρα γη, στο Σπάθαρι. Λιγοστός ο κόσμος που βρέθηκε για να γιορτάσει τις Άγιες μέρες στο χωριό. Λιγότεροι κατά πολύ από κάθε προηγούμενη χρονιά οι Συμπατριώτες,  αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας και ο λαός της. Τις πρώτες μέρες ο καιρός βροχερός και χειμωνιάτικος και το κρύο τσουχτερό. Οι θερμοκρασίες μεταξύ 0 και 5ο βαθμούς Κελσίου. Από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και το Πάσχα οι μέρες ήταν ηλιόλουστες.  
       Έτοιμο το καμπαναριό του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου στο Σπάθαρι, το οποίο κατεδαφίστηκε λόγω επικίνδυνων φθορών και κατασκευάσθηκε εξ αρχής με την χορηγία της οικογένειας του βιομηχάνου Σπαθαραίου  Δημητρίου Πέτσα ( www.petsas-sa.gr/ ). Κατασκευάσθηκε ένα πολύ όμορφο και φωτιζόμενο καμπαναριό το οποίο τις Άγιες μέρες της Μεγάλης Βδομάδας ήταν πραγματικά ένα στολίδι για την εκκλησία και το χωριό.
 
                                                        ΠΡΙΝ  
                                            ΤΟ ΝΕΟ

      Ο γράφων ευχαριστεί και συγχαίρει τους χορηγούς οι οποίοι πάντα είναι πρόθυμοι σε ότι τους ζητείται για το χωριό και το Σύλλογο  και απλόχερα το προσφέρουν.
Ο Προστάτης του χωριού μας Άγιος Δημήτριος να τους χαρίζει Υγεία και ευημερία και να τους προστατεύει σε κάθε τους βήμα.


       Την Μεγάλη Τρίτη το βράδυ χοροστάτησε στην Ιερά Ακολουθία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιερεμίας βοηθούμενος από τους ιερείς πατέρες:  τον Γρηγόριο Κιούση ιερέα της Μητροπόλεώς μας, τον πρώην και πλέον Συνταξιούχο Συγχωριανό μας Ιωάννη Βεργέτη και τον νέο ιερέα μας Κωνσταντίνο Αργυρόπουλο.

        Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί κορίτσια και γυναίκες του χωριού στόλισαν τον επιτάφιο.

Το μεσημέρι έγινε η αποκαθήλωση και το βράδυ η ακολουθία της ταφής του Κυρίου με την περιφορά του επιταφίου από νεαρούς, ο οποίος είχε πορεία: εκκλησία – πλατεία του χωριού – νεκροταφείο και επιστροφή στην εκκλησία


       Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ όλο το χωριό βρέθηκε στην εκκλησία για την Ανάσταση του Κυρίου η οποία άργησε κατά μισή ώρα, λόγω της αναμονής του Ανέσπερου φωτός που θα μεταφερόταν από τα Ιεροσόλυμα. Για να βρεθεί στο χωριό μας το Ανέσπερο Φως, μετέβη στην Τρίπολη ο νεαρός ψάλτης Νικόλαος Δημ. Δούρος.  Βεγγαλικά και πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και θορυβώδεις κροτίδες, επί πολύ ώρα άλλαξαν την ατμόσφαιρα και την λάμπρυναν, από  την ώρα που ακούστηκε από τους ιερείς το «Δεύτε λάβετε φως και το Χριστός Ανέστη…..».

         Μετά την ανταλλαγή ευχών οι περισσότεροι έτρεξαν στα σπίτια για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα  και ελάχιστοι έμειναν μέχρι το τέλος της ακολουθίας της Ανάστασης. 

Οι ιερείς πριν το «Δεύτε λάβετε φως….» ευχαρίστησαν από Άμβωνος την οικογένεια 
του Σπαθαραίου βιομηχάνου Δημητρίου Πέτσα, για την οικονομική τους χορηγία ως προς την κατασκευή   του κατεδαφισμένου λόγω επικίνδυνων φθορών καμπαναριού της εκκλησίας.

Ανήμερα το Πάσχα, από το πρωί, οι λιγοστοί που μπήκαν στο κόπο να σουβλίσουν τον παραδοσιακό οβελία με παραδοσιακές μουσικές, δημιούργησαν μια εορταστική ατμόσφαιρα που ανάγκασαν κι αυτούς που ήθελαν να κοιμηθούν λίγο παραπάνω, να σηκωθούν και να συμμετέχουν από σπίτι σε σπίτι κι από γειτονιά σε γειτονιά σε ένα ασταμάτητο χαρούμενο γλέντι.
        Όλες τις Άγιες  μέρες της Μεγάλης Βδομάδας και το Πάσχα στα ψαλτήρια βοήθησαν ψέλνοντας τις ακολουθίες οι :
·       τα αδέλφια Κωνσταντίνος & Νικόλαος Δούρος,             
·       ο Χρήστος Τζώρτζης,
·       ο Χρήστος Δημόπουλος  κι
·       ο για πολλές δεκαετίες αριστερός ψάλτης, ο αγαπητός και σεβάσμιος Βασίλης Δημόπουλος (Μποτζιώρας).
      Αρωγός στην όλη προσπάθεια της εκκλησίας ο επί 30ετίας προσφέρων τις υπηρεσίες του  ως επίτροπος, ο αγαπητός και σεβάσμιος Δημήτριος Κων. Δούροςο οποίος μαζί με τον ακούραστο πρώην ιερέα Ιωάννη Βεργέτη
προσπάθησαν και αναστήλωσαν όλα τα ξωκλήσια μας.


     Από Κυριακή το απόγευμα οι επισκέπτες άρχισαν να αναχωρούν για τις μόνιμες κατοικίες τους και το χωριό άρχισε να βρίσκεται στην προ Πάσχα κατάσταση, με τους λιγοστούς  μόνιμα κατοικούντες σ’ αυτό.

        Ο γράφων εύχεται στους Συμπατριώτες & Συμπατριώτισσες:

Χρόνια Πολλά και η Ανάσταση του Κυρίου να τους φέρει την επίλυση σε όλα τους τα προβλήματα και επίτευξη όλων τους των προσδοκιών !!!



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το χωριό



Το νέο Καμπαναριό



Άλλες φωτογραφίες από το Πάσχα στο χωριό




















από Panos Anagnostopoulos














Δεν υπάρχουν σχόλια: