Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Η ρίγανη μπορεί να κάνει θαύματα και στην υγεία μας

Η ρίγανη μπορεί να κάνει 

θαύματα και στην υγεία μας

Ρίγανη ή αλλιώς Origanum vulgare. Είναι το πιο δημοφιλές βότανο της Μεσογείου και αποτελεί λατρεμένο μυρωδικό της ελληνικής κουζίνας. Κρεατικά, σαλάτες, πίτες, πατάτες... αποκτούν μια πιο ιδιαίτερη γεύση, όταν απλώς προστεθεί μια μικρή ποσότητα ρίγανης.
Πρόκειται για ένα από τα πλέον δημοφιλή μυρωδικά της μεσογειακής κουζίνας, το οποίο προσδίδει μοναδικό άρωμα σε πλήθος συνταγών. 
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, η ρίγανη έχει προσελκύσει αξιοσημείωτο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται ότι τα οφέλη που προσφέρει η κατανάλωσή της δεν περιορίζονται μόνο στη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό.
Αρχικά, η προσθήκη ρίγανης στο γεύμα, ενισχύει τη συνολική διατροφική του αξία, λόγω των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που προσφέρει.
Η ρίγανη, λοιπόν, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Ε, Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, νιασίνη, φώσφορο, σίδηρο, καθώς και σε β-καροτίνη. Εκτός όμως από αυτά τα πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας στοιχεία, διαθέτει και ένα σωρό ευεργετικές ιδιότητες. Πάμε να τις δούμε μία-μία:

1. Η θυμόλη και η καρβακρόλη (οι οποίες περιέχονται στη ρίγανη) αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων του Staphylococcus aureus και της Pseudomonas aeruginosa
2. Η ουσία καρβακρόλη, που περιέχεται στη ρίγανη, καταπολεμά τον νοροϊό, ο οποίος ευθύνεται (ως επί το πλείστον) για την εμφάνιση ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε μικρούς και μεγάλους
3. Τα συστατικά της, thymol και carvacrol εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών
4. Έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
5. Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη

Και αν δε σας φτάνουν αυτά, τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε και τις υπόλοιπες θεραπευτικές ιδιότητες που είναι οι ακόλουθες: επουλωτικές, αναλγητικές, χωνευτικές, εφιδρωτικές, αντιρρευματικές, αντισηπτικές, διουρητικές.

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΙΓΑΝΗΣ

Το ριγανέλαιο είναι αποτελεσματικό για παθήσεις στομάχου και εντέρου (φουσκώματα, πρηξίματα, παλινδρόμηση, έλκος, σπαστική κολίτιδα, εντερικά προβλήματα, γαστρεντερίτιδα κ.τ.λ.). Ο τρόπος χρήσης του είναι σε μια κουταλιά ελαιόλαδο δύο σταγόνες το πρωί – μία το μεσημέρι – μία το βράδυ.Σε περίπτωση όπως το έλκος, η γαστρίτιδα και η παλινδρόμηση που είναι εσωτερικές πληγές , αντί για ελαιόλαδο, είναι πιο αποτελεσματικό το πόσιμο σπαθόλαδο. Μπορούμε βέβαια να το πιούμε και μέσα σε νερό ως εξής : σε ένα σφηνοπότηρο ή σε ένα φλιτζανάκι του καφέ με λίγο νερό ρίχνουμε τις ίδιες δοσολογίες ριγανέλαιο και το πίνουμε σαν σφηνάκι για να αποφύγουμε να ακουμπήσει τα χείλη μας που είναι ευαίσθητα, και αμέσως μετά πίνουμε ένα ποτήρι νερό. Αν νιώσουμε ένα κάψιμο ή μούδιασμα στα χείλη είναι παροδικό.

Για παθήσεις του αναπνευστικού (φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα, λαρυγγίτιδα, γρίπη, κοινό κρυολόγημα, ξερόβηχα, τσιγαρόβηχα, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα κ.α.) μπορούμε να πάρουμε το ριγανέλαιο με τους δύο παραπάνω τρόπους, αλλά είναι πιο αποτελεσματικό αν το πάρουμε μέσα σε ένα τσάι. Σε μια κούπα τσάι όταν είναι σε θερμοκρασία που μπορούμε να το πιούμε, ρίχνουμε μια σταγόνα μέσα στο τσάι και προσπαθούμε να ρουφήξουμε. Από την θερμοκρασία απελευθερώνονται τα αιθέρια, εισχωρούν μέσα στην μύτη και στον λάρυγγα, σκοτώνοντας τα μικρόβια και λιώνοντας τα ιγμόρεια, πράγμα που είναι πολύ δυσάρεστο και ενοχλητικό εκείνη την στιγμή αλλά μετά αρχίζει η καταρροή όπου μας ανακουφίζει. Αν τελικά δεν καταφέρουμε να το πιούμε έτσι, ρίχνουμε το τσάι με το ριγανέλαιο λίγο λίγο σε φλιτζανάκι του καφέ και το πίνουμε όλο σε σφηνάκια. Μπορούμε να κάνουμε και εισπνοές σε ένα μπολ με βραστό νερό, 2 – 3 σταγόνες ριγανέλαιο και μια πετσέτα από πάνω (εισπνοές και με την μύτη και με το στόμα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: