Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Γιορτή Νεολαίας εις Μνήμη του Ματθαίου Πόταγα στην Βυτίνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Γιορτή Νεολαίας εις Μνήμη 
του Ματθαίου Πόταγα στην Βυτίνα
 

Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης 2015 και των προγραμματισμένων εκδηλώσεων,θα πραγματοποιήσουν  την καθιερωμένη πλέον Γιορτή Νεολαίας εις Μνήμη του Ματθαίου Πόταγα, πρωτοπόρου αγωνιστή της Αντίστασης εναντίον των Γερμανών κατακτητών, που θα γίνει στην Βυτίνα το Σάββατο 2 Μαΐου 2015, σύμφωνα με το πρόγραμμα:

10:30 π.μ. Κατάθεση στεφάνων από τους αθλητές στο σημείο εκτέλεσης.
10:45 π.μ. Αγώνας δρόμου από το σημείο εκτέλεσης με σημείο τερματισμού την πλατεία της Βυτίνας
11:30π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Μ. Πόταγα στην πλατεία της Βυτίνας
Ομιλίες
Κατάθεση στεφάνων 
Ενός λεπτού σιγή
Εθνικός Ύμνος
12:00 μ.μ. Απονομή μεταλλίων.

Μαθιός Πόταγας

Ο Μαθιός (Ματθαίος) Πόταγας ήταν ένας έφηβος που προέβη σε μια από τις πρώτες χρονικά συμβολικές πράξεις αυτοθυσίας και αντιστάσεως του Ελληνικού Λαού κατά τη γερμανική κατοχή.
Βρισκόταν σε ηλικία δεκαεπτά (17) ετών, στις 2 Μαΐου 1941, όταν τα πρώτα γερμανικά στρατεύματα κατευθύνονταν προς τη Βυτίνα Αρκαδίας, τον τόπο καταγωγής του. Ο νεαρός Μαθιός εμφανίστηκε μπροστά τους και φέρεται να τούς είπε "Σταθείτε, δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα ακολουθεί". Οι Γερμανοί τον σκότωσαν επί τόπου και στη συνέχεια του συνέθλιψαν το κεφάλι. Κατ' άλλη εκδοχή, πρώτα ο Μαθιός πυροβόλησε τα αυτοκίνητα των Γερμανών, οι οποίοι τον συνέλαβαν πάραυτα και τον σκότωσαν με όπλο, συνθλίβοντάς του έπειτα το κεφάλι.
Το Ελληνικό Κράτος, αναγνωρίζοντας την ηρωική πράξη του Ματθαίου Πόταγα, έχει τοποθετήσει άγαλμα του ήρωα στη Βυτίνα, το οποίο έχει φιλοτεχνηθεί από την αδελφή του Ελένη Πόταγα, γλύπτρια. Η αποκάλυψη του αγάλματος έγινε στις 3 Μαΐου 2003, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου «Εθνική Αντίσταση 1940 -1945», Εκδόσεις Στοχαστής, 2006:
«Το μεσημέρι της 2ας Μαΐου 1941, ο 17χρονος μαθητής της Ε΄ Γυμνασίου του Βαρβακείου από τη Βυτίνα, Μάθιος Πόταγας, πετάχτηκε άοπλος στη μέση του δρόμου, ύψωσε το χέρι και φώναξε στη φάλαγγα των αρμάτων μάχης των ναζί που έφτασαν στη γέφυρα Κουτρουμπή, στο δημόσιο δρόμο, που περνούσε έξω από τη Βυτίνα: «Σταθείτε. Δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος. Αλλά η Ελλάδα ολόκληρη ακολουθεί». Έκπληκτος ο διοικητής της φάλαγγας, ρώτησε το διερμηνέα, τι λέει αυτό το παιδί. Όταν ο διερμηνέας του εξήγησε, ο διοικητής με το αυτόματό του σκότωσε τον Πόταγα. Αλλά δεν έφτανε στον ναζί αξιωματικό μόνον ο θάνατος. Διέταξε τους στρατιώτες του και με έναν ογκόλιθο συνέθλιψαν το κεφάλι του νέου που τόλμησε να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στο Γ΄ Ράιχ και το στρατό του...».


Δεν υπάρχουν σχόλια: