Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Προτάσεις ανάπτυξης της Αρκαδίας στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Προτάσεις ανάπτυξης της Αρκαδίας στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου 

Προτάσεις ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας σε τομείς όπως ο πρωτογενής, ο τουρισμός, η μεταποίηση, η συγκοινωνία έγιναν από τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Ο κ. Γιαννακούρας μετέφερε τις προτάσεις που έγιναν από όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Αρκαδίας μετά από αντίστοιχη σύσκεψη, ώστε να συμπεριληφθούν στο αναθεωρημένο πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αντίστοιχες προτάσεις έγιναν από όλους τους Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου.
Μεταξύ των προτάσεων (αναλυτικά οι προτάσεις στο βίντεο με την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Β.Γιαννακούρα) αναφέρονται: 
  • Η δημιουργία θερμοκηπίων στη Μεγαλόπολη μέσω τηλεθέρμανσης και η δημιουργία αρδευτικών δικτύων για την αναβάθμιση των καλλιεργειών και του εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα (Βούρβουρα, Κώμη, Δάρα, Φάλανθος κα).
  • Εξηλεκτρισμός ποιμνιοστασίων και υλοποίηση κτηνοτροφικών πάρκων και στις περιοχές της Καρύταινας, της Κανδήλας και της Κοντοβάζαινας.
  • Δημιουργία εκτροφείων πέστροφας στο Λάδωνα-Λούσιο- Τουθόα.
  • Προτείνεται ακόμα ο περιορισμός φωτοβολταϊκών πάρκων σε γεωργικές εκτάσεις και η επέκτασή τους σε γη μη υψηλής παραγωγικότητας.
Επίσης προτείνονται 
  • η δημιουργία αναρριχητικού πάρκου στο Λεωνίδιο, η ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού και στις εκκλησίες- μονές της Αγίας Θεοδώρας (Βάστα) , των Καλτεζιών και τα μοναστήρια του Λουσίου. Ακόμα η  δημιουργία και προβολή τουριστικής διαδρομής με θέμα τον Κολοκοτρώνη και την Επανάσταση του 1821 στο Μαίναλο.
Στις προτάσεις συμπεριλαμβάνονται
  •  η αξιοποίηση της λίμνης Λάδωνα, 
  • η αξιοποίηση και προβολή των φαραγγιών Γκούρας, Σπάθαρι, Λαγκάδας και Ελισσώνα. 
  • Επιπλέον προτείνεται η αναβάθμιση των οδικών συνδέσεων Τρίπολη-Πύργου και Τρίπολη-Πάτρα, η αξιοποίηση του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου και σταθμών Κορίνθου-Τρίπολης- Καλαμάτας για τουριστικές διαδρομές.

Τέλος προτείνεται και η τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής Τρίπολης και Μεγαλόπολης με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού φυσικού αερίου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: