Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Το μήνυμα της εορτής των Χριστουγέννων

Το μήνυμα της εορτής των Χριστουγέννων



    Ο Μέγας Βασίλειος θαυμάζοντας το γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού, θέτει στο στόμα της Παναγίας τα ακόλουθα λόγια: «Πως να Σε ονομάσω εγώ, θαυμαστό μου βρέφος; Να Σου προσφέρω θυμίαμα ή γάλα; Έχεις ανάγκη από τις μητρικές μου φροντίδες, ή να πέσω στα πόδια Σου και να Σε λατρεύω;  O ουρανός είναι ο θρόνος Σου κι εγώ σε τοποθέτησα στα γόνατα μου. Σε βλέπω στην γη κι όμως δεν άφησες τον ουρανό. O ουρανός είναι εκεί, όπου ευρίσκεσαι Εσύ».
   Την απορία και την έκπληξη της Παναγίας συμμερίζεται και άγιος Βασίλειος. Και προσπαθώντας να βρει το μυστικό που πέτυχε την ένωση τόσο αντιθέτων πραγμάτων, καταλήγει ότι είναι Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ!
Από ταπείνωση ο Θεός έγινε άνθρωπος!
Από την ταπείνωση Του η γη έγινε ουρανός!
Δεν ανέβηκε ο άνθρωπος στον ουρανό. Κατέβηκε ο Θεός στην γη. Και έτσι μας έμαθε έμπρακτα, πως μπορεί η γη, από τόπος εξορίας να γίνει παράδεισος. Από ζούγκλα, να γίνει Βασιλεία του Θεού. Γι' αυτό και οι πρώτοι, που αξιώθηκαν να Τον προσκυνήσουν, ήταν οι ταπεινοί ποιμένες. Και οι γεμάτοι ταπεινό και ειλικρινές φρόνημα αναζήτησης της αλήθειας, «μάγοι εξ ανατολών»
Αυτή η αρετή της Ταπείνωσης είναι το μεγάλο μήνυμα της εορτής των Χριστουγέννων. Μόνο ο άνθρωπος που καλλιεργεί και αγαπάει αυτή την αρετή, μπορεί κάπως να νιώσει, τι έγινε εκείνη την νύχτα του Δεκέμβρη στην Βηθλεέμ της Ιουδαίας.

Η περίοδος των Χριστουγέννων, λοιπόν, που όλοι περιμένουμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία, έχει ήδη αρχίσει. Άραγε, όμως, πώς θα θέλαμε να τη γιορτάσουμε; Κοσμικά ή πνευματικά;
          Αναμφίβολα όμως, το νόημα των Χριστουγέννων είναι βαθύτατα πνευματικό και σωτήριο. Είναι η εποχή που γιορτάζουμε την ένωση του κτιστού πλάσματος, με τον ίδιον τον Άκτιστο Πλάστη και Θεό μας. Η είσοδος του Υιού του Θεού, μέσα από την παρθένο Μαρία στον κόσμο, ήταν η κορύφωση της Θείας Οικονομίας. Πρόκειται, άλλωστε, για την εκπλήρωση της υπόσχεσης που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο, ότι θα αλλάξει την πορεία του από την φθορά και τον θάνατο. Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, είναι η αφετηρία, η Ανάσταση, η αρχή της δικής μας ανάστασης.  
         Όμως, το θρησκευτικό περιεχόμενο των Χριστουγέννων φαίνεται ξένο και απόμακρο. Το σκηνικό, που το συνθέτει, μεγαλοπρεπές: παντού στολίδια, φωτάκια, τραπεζώματα, γλέντια, πολυτελή ρεβεγιόν. 

Κάποιοι περιμένουν ανυπόμονα τα Χριστούγεννα, για να πάρουν τον περιβόητο δέκατον τρίτο μισθό (εκτός από εκείνους που κατηργήθει), ώστε να είναι σε θέση να καταναλώσουν με πάθος τις ακατάπαυστες ανάγκες τους. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι, ότι κατά τις μέρες των Χριστουγέννων τα παιδιά παγκόσμια γιορτάζουν ένα χοντρό παππού, δυτικών προδιαγραφών, με κόκκινη στολή και ελαφάκια,
σύμβολο της καταναλωτικής  κοινωνίας και της σύγχρονης κάλπικης ευτυχίας ως Άγιο Βασίλειο.
       Τα παραπάνω όμως έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα της Γέννησης. 

Το σπήλαιο, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο Σωτήρας του κόσμου μαζί με τους ποιμένες, τους Μάγους και τα ζώα, που το περιβάλλουν,  έχουν αντικατασταθεί με την απολυτοποίηση της ύλης και την απόρριψη της πνευματικής πλευράς των Χριστουγέννων.
          Το περιεχόμενο των Χριστουγέννων όμως δεν μπορεί να είναι μια εποχιακή ευκαιρία για ανταλλαγή δώρων. 
Το αυθεντικό μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου βιώνεται μόνο μέσα από την πνευματική περισυλλογή και την προσωπική μετάνοια. Καθώς και μέσα από τη νηστεία και τη συγγνώμη προς τους συνανθρώπους μας, γεγονότα που χαρίζουν στον άνθρωπο συναισθήματα πολύ βαθύτερα από το όποιο υλικό δώρο. Το μήνυμα των Χριστουγέννων ας το ψάξουμε, λοιπόν, στο έργο του Αγίου Βασιλείου από την Καισαρεία, που σε αντίθεση με τον σύγχρονο Αι Βασίλη εκφράζει, μέσα από το έργο του, την ουσία της φιλανθρωπίας και όχι της αχαλίνωτης υλικής ευδαιμονίας.
          Τα υλικά αγαθά, με λογική και μέτρο δεν τα απορρίπτει η Εκκλησία μας βέβαια και τα λαμπάκια και το δέντρο καλά είναι, αλλά να μη μένουμε όμως μόνο σ΄ αυτά. Μαζί λοιπόν με την υλική χαρά, που και αυτή την χρειάζεται ο άνθρωπος, ας δοθεί προτεραιότητα και στην πνευματική διάσταση της γιορτής.  
Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή της αγάπης. 
Της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, που καλεί και εμάς σε μια εκδήλωση της αγάπης μας προς τον συνάνθρωπό μας.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας απομακρύνει από τις πνευματικές αξίες. Διδάξετε λοιπόν στα παιδιά σας το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και της προσφοράς και να θυμάστε ότι κανένα δώρο δεν ικανοποιεί περισσότερο ένα παιδί από την αγάπη και τη ζεστή αγκαλιά των γονιών του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: