Οι 16 χωματερές στην Αρκαδία που θα αποκατασταθούν
- www.kalimera-arkadia.gr
Πραγματοποιήθηκε η Ειδική συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας την Παρασκευή, στην Τρίπολη, για την έγκριση των τευχών δημοπράτησης, που αφορά την αποκατάσταση των 76 χωματερών (ΧΑΔΑ).
Το έργο αφορά στην αποκατάσταση 76 χωματερών (ΧΑΔΑ) στην περιφέρεια Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων 16 βρίσκονται στην Αρκαδία. Ειδικότερα, είναι οι:
- Τάνος Καϊάφας (Άστρος - Βόρεια Κυνουρία),
- Βεδούχια (Βυτίνα - Γορτυνία),
- Δρυμώνας (Δημητσάνα - Γορτυνία),
- Τραφόλακκος (Κοντοβάζαινα - Γορτυνία),
- Μόσχα (Κορύθιο - Τρίπολη),
- Κοτρώνι (Λαγκάδια - Γορτυνία),
- Μαγούλα (Λεβίδι - Τρίπολη),
- Βασκίνα (Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία),
- Στόχος (Μαντινεία - Τρίπολη),
- Άγιος Κωνσταντίνος (Σκυρίτιδα - Τρίπολη),
- Βαθυρέμα (Τεγέα - Τρίπολη),
- Λισβέρια (Τρόπαια - Γορτυνία),
- Παντζίκα (Τυρός - Νότια Κυνουρία),
- Ξεροπόταμος (Φάλανθος - Τρίπολη),
- Σταυρός Λαμπράκου (Κοσμάς - Νότια Κυνουρία),
- Πηλαλίστρα (Φάλανθος - Τρίπολη).
Οι σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων υπαγορεύουν σχεδιασμό και υλοποίηση ολοκληρωμένων συστημάτων, με βασικούς στόχους την αειφορία και την περιβαλλοντικά αποτελεσματική διαχείριση. Χρήσιμα υλικά όπως χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλα, ξύλο οφείλουν να αξιοποιηθούν είτε με την επαναχρησιμοποίησή τους είτε με την ανακύκλωση και τη χρήση τους σε νέες εφαρμογές, εξοικονομώντας έτσι τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών και ενέργειας. Παράλληλα ο μοντέρνος τρόπος ζωής έχει «εμπλουτίσει» τα αστικά στερεά απόβλητα με νέα ρεύματα ειδικών αποβλήτων που απαιτούν την ξεχωριστή (εναλλακτική) διαχείρισή τους ώστε να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η επιβάρυνση των τελικών χώρων διάθεσης των αποβλήτων με επικίνδυνα υλικά και ουσίες που περιέχονται στα απόβλητα αυτά. Ο Νόμος 2939/2001 για τις συσκευασίες και την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων προϊόντων και τα σχετικά εκτελεστικά Προεδρικά Διατάγματα και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την εναλλακτική διαχείριση των άλλων προϊόντων (χρησιμοποιημένα ελαστικά αυτοκινήτων, οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής, απόβλητα ηλεκτρικού & ηλεκτρονικού εξοπλισμού, απόβλητα ηλεκτρικών στηλών & συσσωρευτών, απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, απόβλητα λιπαντικών ελαίων) εισάγουν στην πράξη την «διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού» με υποχρεωτική συμμετοχή των παραγωγών/διαχειριστών των σχετικών προϊόντων σε «Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης». | Ο ρόλος των Συστημάτων είναι η οργάνωση των εργασιών συλλογής, μετά από διαλογή στην πηγή, μεταφοράς, μεταφόρτωσης, προσωρινής αποθήκευσης και αξιοποίησης των εν λόγω αποβλήτων. Για κάθε ρεύμα αποβλήτων τίθενται ποσοτικοί στόχοι για τη χωριστή συλλογή των εν λόγω αποβλήτων και για την ανάκτησή τους. Επίσης με την εφαρμογή του Νόμου 4042/2012 καθορίζεται μια νέα στρατηγική, αντίληψη και πολιτική στη διαχείριση των αποβλήτων με κύριο στόχο τη μετάβαση σε μια Ευρωπαϊκή Κοινωνία Ανακύκλωσης, με υψηλό επίπεδο αποδοτικότητας των πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για να προωθηθεί η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και οι δραστηριότητες προετοιμασίας προς επαναχρησιμοποίηση, ενθαρρύνοντας ιδίως την δημιουργία και την στήριξη δικτύων επαναχρησιμοποίησης και επισκευής, την χρήση οικονομικών μέσων, κριτηρίων προμηθειών, ποσοτικών στόχων ή άλλων μέτρων. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου