Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης (ECoC) είναι μια πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και την πολιτιστική της ανάπτυξη.
Αρκετές Ευρωπαϊκές πόλεις έχουν χρησιμοποιήσει την χρονιά της πολιτιστικής πόλης για να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά την πολιτιστική τους βάση και, κατ’ επέκταση, την εικόνα τους στο διεθνή χώρο.
Η έννοια της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής πόλης συνελήφθη ως ένας τρόπος αλληλοπροσέγγισης των Ευρωπαίων κατοίκων και ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1985 από το Συμβούλιο Υπουργών με πρωτοβουλία της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Από τότε, η πρωτοβουλία έχει καταστεί όλο και περισσότερο επιτυχής μεταξύ των Ευρωπαίων κατοίκων και έχει αποκτήσει έναν αυξανόμενο πολιτιστικό και κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο με τους πολυάριθμους επισκέπτες που έχει προσελκύσει. Πρώτη Ευρωπαϊκή πολιτιστική πόλη ανακηρύχθηκε η Αθήνα το 1985.
Το 1999 η Ευρωπαϊκή πόλη πολιτισμού μετονομάστηκε σε Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Από το 2005 οι θεσμοί της Ε.Ε. συμμετέχουν καθοριστικά στην διαδικασία επιλογής των πόλεων που θα φιλοξενήσουν το γεγονός. Ο ανταγωνισμός μεταφέρεται στο εσωτερικό των χωρών αλλά η αξιολόγηση και η επιλογή γίνεται από ευρωπαϊκή ομάδα εμπειρογνωμόνων και η ανακήρυξή γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2007, κάθε χρόνο θα ορίζονται δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης και κάθε κράτος έχει την ευκαιρία να φιλοξενήσει με τη σειρά του το γεγονός. Για το 2021 έχουν επιλεγεί η Ελλάδα και η Ρουμανία.
Από το 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την χορήγηση σε κάθε Πολιτιστική Πρωτεύουσα βραβείου προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη. Το βραβείο δίνεται στην κάθε πόλη, όχι λιγότερο από τρεις μήνες πριν την έναρξη των εκδηλώσεων και είναι ύψους €1,5 εκατομ.
Ο θεσμός της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι σχεδιασμένος ώστε:
- Να αναδεικνύει τον πλούτο και την διαφορετικότητα των πολιτιστικών εκφάνσεων της Ευρώπης.
- Να επαυξάνει την αίσθηση στους πολίτες πως ανήκουν σε κοινό πολιτιστική περιοχή.
- Να εξυμνεί τις πολιτιστικές αξίες και τα κοινά χαρακτηριστικά που μοιράζονται οι πολίτες.
- Να ωθεί τη συμβολή του πολιτισμού στην ανάπτυξη των πόλεων.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι η αναδοχή του τίτλου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για :
- Αναγέννηση των πόλεων.
- Εξύψωση της φυσιογνωμίας της πόλης διεθνώς.
- Ενίσχυση της εικόνας της πόλης στα μάτια των ίδιων των κατοίκων της.
- Εμφύσηση νέας ζωής στην πολιτιστική ζωή της πόλης.
- Μεγάλη τόνωση του τουρισμού της περιοχής της.
Ο Δήμος Τρίπολης είναι η καρδιά της Πελοποννήσου. Διεκδικεί τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 ως πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και ως πρωτεύουσα της φημισμένης Αρκαδίας.
Με την αναδοχή του Τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η Τρίπολη θα έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει τα ίχνη μιας ιδέας που σαγηνεύει τον πολιτισμό της Ευρώπης και της Δύσης και να προσεγγίσει με σύγχρονο πνεύμα το μύθο της, εδώ στη γη που την ενέπνευσε και της έδωσε το όνομά της.
Η υποψηφιότητα της Τρίπολης για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αποτελεί δέσμευση σε ένα μακροπρόθεσμο πολιτιστικό πρόγραμμα που θα αντικατοπτρίζει την ιδέα της Αρκαδίας και θα στοχεύει να κάνει τον τόπο της Αρκαδίας το σύγχρονο πολιτιστικό λίκνο για του Αρκαδικού Ιδεώδους και του Ουμανισμού.
Για να γίνει η Αρκαδία στον 21ο αιώνα, ο τόπος όπου οι άνθρωποι, η φύση, ο έρωτας, ο πολιτισμός, η ποιότητα ζωής και η φιλοξενία, θα αναδεικνύουν την πολιτιστική, πνευματική και κοινωνική διάσταση του Αρκαδικού Ιδεώδους και θα υπενθυμίζουν έναν δρόμο προς την ευδαιμονία, βασισμένο στις αρετές του ανθρώπου ως έλλογου πολιτικού όντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου